Greg Van Avermaet loopt breuk op na val op training, operatie was succesvol
Foto: Photo News

Greg Van Avermaet kwam ten val op training en brak daarbij zijn kuitbeen. De olympische kampioen werd vandaag succesvol geopereerd aan een "distale linker fibula fractuur".

Van Avermaet kwam zaterdag al ten val tijdens een training op de mountainbike, zijn enkel was dik maar nu bleek dus dat hij een barstje opliep aan de onderkant van zijn kuitbeen - een "distale linker fibula fractuur" - en moet worden geopereerd. De operatie zal vandaag nog worden uitgevoerd door dokter Tim Leenders in Antwerpen.

“Geen zware breuk”

“Het is geen zware breuk”, bevestigde de Amerikaanse ploegdokter van BMC Max Testa in een persbericht. “Blessures zijn helaas onderdeel van de carrière van een renner, iets wat Greg maar al te goed weet na zijn blessure eerder dit jaar (in de Ronde van Vlaanderen, nvdr). Deze kleine breuk had ook kunnen genezen zonder operatie maar er werd toch besloten om vandaag al een ingreep uit te voeren om zijn revalidatieperiode in te korten. Hij zal normaal binnen drie à vier weken zijn training kunnen hervatten. Ik ben ervan overtuigd dat zijn doelstellingen voor het seizoen 2017 niet in gevaar komen.”

Ook schoonbroer Rik Verbrugghe bevestigde de kwetsuur. "Greg was dit weekend gaan rijden met de moutainbike en is toen ten val gekomen. Hij wou enkel een specialist consulteren en ging daarom pas vandaag langs in het ziekenhuis om de nodige vaststellingen te doen."

Later op de dag liet Verbrugghe op Twitter wetendat de operatie geslaagd was: "Juist uit het ziekenhuis en de operatie was perfect. Wat extra rustdagen en Greg zal snel terug zijn... Een spoedig herstel, kerel."

Twee keer pech in rasecht boerenjaar

De 31-jarige Van Avermaet bracht het voorbije seizoen zes wedstrijden op zijn palmares. Hij zegevierde in de Omloop Het Nieuwsblad en pakte een rit én de eindzege in de Tirreno-Adriatico. In de Ronde van Vlaanderen brak hij echter zijn sleutelbeen, waarna hij zijn planning moest omgooien. Met succes, want hij soleerde naar de zege in de vijfde etappe in de Tour de France naar Le Lioran en droeg vervolgens drie dagen de gele trui. Het orgelpunt kwam er op de Olympische Spelen waar hij goud veroverde. In het najaar won hij ook de GP Cycliste de Montreal. Voorts mocht hij ook nog juichen in de kermiskoers Gullegem Koerse eind mei.

Vorige maand werd hij nog verkozen tot Flandrien 2016. Normaal gezien zou Greg Van Avermaet dinsdag in 't Kuipke de start van de 76e Zesdaagse van Gent geven.