De kritiek van minister Homans op het Minderhedenforum schoot bij beweging.net in het verkeerde keelgat. ‘Het is absoluut ongezien dat een minister dreigt subsidies af te nemen wanneer standpunten van een organisatie niet overeenkomen met haar eigen visie.’

De kritiek op het Minderhedenforum, die minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) vandaag in De Standaard laat optekenen, ‘verbaast beweging.net - het vroege ACW - eigenlijk niet’. ‘Ongezien, maar het past volledig in het rijtje van pogingen van N-VA-politici om het middenveld en sociale organisaties in een negatief daglicht te stellen', klinkt het in een persbericht.

Zwarte Piet-onzin

Directeur van het Minderhedenforum Wouter Van Bellingen nam zondag in De Zevende Dag een standpunt in de Zwarte Piet-discussie in. Hij wil de kompaan van Sinterklaas op termijn helemaal zien verdwijnen, omdat hij met zijn huidskleur, zijn knechtenrol en zijn kledij zou verwijzen naar de slavernij.

Minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans reageerde als door een wesp gestoken. ‘Het Minderhedenforum krijgt geen subsidies om deze Zwarte Piet-onzin uit te kramen’, zei ze. ‘Ik heb een redelijk goede verstandhouding met Wouter Van Bellingen, maar dit gaat een brug te ver.’ Volgens de minister ‘is er simpelweg geen probleem’.

‘Enkel na goedkeuring’

Het Minderhedenforum krijgt volgens beweging.net ‘het verwijt de belangen van minderheden in ons land te verdedigen’ - terwijl dat net haar bestaansrecht is. ‘Zullen binnenkort sportfederaties nog mogen sporten, maar mag de sportfederatie geen beleidsaanbevelingen meer doen of meedenken over sportinfrastructuur?’, vraagt Linde De Corte, algemeen secretaris van beweging.net, zich af.

‘Verenigen mag, vrijwilligers mogen zich inzetten voor de samenleving, maar meningen ontwikkelen en een door leden vrijwilligers gedragen beleidsvoorstel ontwikkelen: dat mag blijkbaar enkel na goedkeuring’, klinkt het verontwaardigd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig