Albert Heijn schrapt benaming ‘sap’ na klacht
Foto: Peter Hilz

Albert Heijn gebruikt volgens de Nederlandse consumentenorganisatie Foodwatch onterecht de term sap voor enkele van zijn gesuikerde dranken. De supermarktketen wacht het officieel advies niet af en schrapt nu al de benaming bij de geviseerde producten.

Volgens Foodwatch, een onafhankelijke organisatie die waakt over onze voedselkwaliteit gaat Albert Heijn het boekje te buiten bij de omschrijving van zeven van hun producten in de webwinkel.

Daarbij wordt de term ‘sap’ volgens hen ten onrechte gebruikt, want volgens de Nederlandse wetgeving mag iets pas als sap worden omschreven als het voor honderd procent uit vruchtensap bestaat en er geen water en suiker werden aan toegevoegd.

Een criterium waar volgens Foodwatch onder andere ‘AH Basic multivitamine sap’ niet aan voldeed. Daarom diende de voedselwaakhond in oktober klacht in bij Reclame Code Commissie.

Albert Heijn wachtte hun uitspraak niet af en veranderde nu al de naam. Ook de beschrijving van zes andere dranken werd aangepast. Het gaat daarbij onder andere over dranken van het huismerk, Healthy People en The Berry Company. De supermarktketen liet in een mededeling weten dat ‘het nooit de bedoeling was om de klanten te misleiden’.

Consumenten: opgelet

Bij Foodwatch zijn ze tevreden met het resultaat, maar ze hebben ook een waarschuwing in petto voor de consumenten wat betreft misleidende vruchtensappen.

‘Een beproefde methode is om een drankje het uiterlijk te geven van puur vruchtensap. Dat wordt gedaan met grote stukken fruit op de verpakking. Daarmee willen ze een drankje boordevol suiker, met een paar toegevoegde vitaminen en een vette vitamineclaim, gezond laten lijken’, klinkt het. ‘Hoewel zo veel consumenten op het verkeerde been worden gezet, is het helaas allemaal wettelijk toegestaan.’

Gouden Windei

Het is overigens niet de eerste keer dat Albert Heijn op de vingers wordt getikt door Foodwatch. Begin dit jaar won de supermarktketen nog het Gouden Windei, oftewel de titel voor meest misleidende product, voor een pakje gedroogde veenbessen. Die bessen werden aangeprezen als superfood, maar bestonden voor het grootste deel uit ananassiroop.