2016 wordt zo goed als zeker het warmste jaar sinds de metingen zijn begonnen. Die waarschuwing gaf de World Meteorological Organization (WMO) opnieuw op de klimaattop in Marrakesh.

De temperatuur ligt intussen gemiddeld 1,2 graden boven de pre-industriële tijd, zegt de WMO in een nieuw rapport. Dat ligt bijzonder dicht bij de doelstelling van 1,5 graden in het klimaatakkoord van Parijs. Zestien van de zeventien warmste jaren beleefden we deze eeuw.

De warme temperaturen hebben deels te maken met het weerfenomeen El Niño dat dit jaar uitzonderlijk krachtig was, maar de opwarming als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen blijft de belangrijkste factor.

‘Een nieuw jaar, een nieuw record’, zei WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas. ‘De extra warmte van de krachtige El Niño is verdwenen. De opwarming blijft duren.’

Hij benadrukt dat de klimaatverandering meer extreme weerfenomenen met zich meebrengt, die bovendien een grotere impact hebben. ‘Hittegolven en overstromingen die eens in een generatie voorkomen, komen steeds meer voor.’

De orkaan Matthew richtte dit jaar het meeste schade aan, stelt het rapport. Daarbij kwamen meer dan 500 mensen om in Haïti. Het Yangtze-bekken in China kende zijn ergste overstromingen sinds 1999, met 310 doden en zo’n 14 miljard dollar schade.

Uit data van het VN-vluchtelingenagentschap blijkt bovendien dat 19,2 miljoen mensen in 2015 ontheemd zijn geraakt door het weer, gebrek aan water, door het klimaat of gevaren zoals aardbevingen. Dat is twee keer zoveel als door geweld en conflicten.

Voor 2017 wordt opnieuw een warm jaar voorspeld, maar waarschijnlijk wordt volgend jaar geen recordbreker.

Het klimaatakkoord van Parijs wordt door bijna 200 landen gesteund, waaronder de VS. Maar de verkozen president Donald Trump heeft klimaatverandering ontkend. Volgens een bron in zijn transitieteam zou hij de VS uit het akkoord willen terugtrekken. Voor Barack Obama was de strijd tegen klimaatverandering een prioriteit. Hij was een van de drijvende krachten achter het akkoord van Parijs.