Proces tegen moordenaar Britse politica Jo Cox begonnen
Britse politica Jo Cox Foto: AFP

De Britse politica Jo Cox werd vlak voor het Brexit-referendum op straat neergestoken en neergeschoten in het stadje Birstall. Cox voerde campagne tegen een Brexit.

Maandag is in de Old Bailey in Londen het proces begonnen tegen de 53-jarige Thomas Mair, de man die beschuldigd wordt van de moord op de Britse politica Jo Cox. Cox werd op 16 juni, enkele dagen voor het Brexit-referendum, op straat neergestoken en neergeschoten in het stadje Birstall. Het 41-jarige parlementslid, lid van Labour, gold als fervent tegenstandster van een Brexit; Mair was voor Britse uittreding uit de Europese Unie. Bij het incident liep ook een andere omstaander zware verwondingen op.

De moord op Cox schokte de Britse natie. Er werden vragen gesteld of het agressieve taalgebruik tijdens de campagne voor het referendum een rol speelde bij haar dood. Het gebeuren werd door de media aangewend om het pro-Brexitkamp in een slecht daglicht te stellen. Uiteindelijk stemden de Britten - onverwacht - toch voor de Brexit. De rechtbank behandelt vermoedelijk ook klachten tegen Mair wegens wapenbezit. De eerste zittingsdag is gewijd aan het kiezen en beëdigen van de jury. De rechtszaak zal naar verwachting ruim drie weken in beslag nemen.