Deze artikels van de voorbije week mocht u eigenlijk niet missen. Karel Verhoeven, hoofdredacteur van De Standaard

1

Hoe kunnen ook zoveel vrouwen, hispanics en zelfs homo's voor Donald Trump stemmen? Omdat zij in hem een leiderstype zien, een alfamannetje, iemand die al schreeuwend en schoppend voor zichzelf opkomt, een licht ontvlambare, maar gepassioneerde verdediger van de kleine man.  'De elite neemt Trump niet ernstig, maar neemt wat hij zegt wel letterlijk. Gewone Amerikanen nemen hem wel ernstig, maar nemen wat hij zegt niet letterlijk.'

2

Het belangrijkste ambt ter wereld is dus toevertrouwd aan een misogyne xenofoob die zowat iedereen in de gordijnen joeg. Wat staat de wereld te wachten?

3

De cijfers spreken boekdelen. Geen duidelijker beeld van de aardverschuiving dan via deze infografiek. Klik vooral ook op de resultaten van de vorige verkiezingen om het fenomeen Trump te kunnen inschatten. Hij had het nooit kunnen halen met alleen de steun van oude laagopgeleide blanke mannen.

4

Vergeet de sussende taal dat het niet zoveel uitmaakt wie in het Witte Huis zit. Trump en de Republikeinse meerderheid in Huis én Senaat kunnen heel snel de erfenis van president Obama weggommen. Van Obamacare over het verzet tegen de oliepijpleiding Keystone XL tot abortus en de gelijkberechtiging van homo's, het staat allemaal op de helling.

5

De VS zullen nu snel vervellen van 'leader of the free world' tot 'most conservative nation of the world', denkt Noël Slangen. Trump zal scoren tegen homohuwelijk, abortus, persoonlijke vrijheden en voor wapens. Op ethisch vlak treden de VS in het voetspoor van Rusland en Turkije.

6

De Amerikaanse media hebben een grondig zelfonderzoek voor de boeg. Ze hebben zich mispakt aan The Donald, die hen via Twitter, sociale media en undergroundmedia volledig buitenspel zette. Hun fixatie op peilingen maakte hen blind voor de golf van woede.

7

'Trump voelt aan als vrijdagavond, Clinton als maandagmorgen', zei David Van Reybrouck vorig weekend in een lang interview waarin hij terugblikte op de vuile campagne. 'Brexit, Trump: dat zijn geen alarmsignalen meer. Dit is een uitslaande brand.'

8

Ter ontspanning even naar het dierenrijk. Planet Earth II houdt net als talloze dierenfilmpjes miljoenen kijkers in de ban. 'Want de mens wil wel eens iets anders zien dan mensen.' Al moeten de dieren, willen ze groot succes oogsten, toch veel op mensen lijken.

9

Een uitsmijter uit een heel ander genre: De Slimste Mens slaagt er elk jaar beter in om bv's te produceren. De meeste media spelen gewillig mee, elk jaar wat cynischer. Olga Leyers is het recentste fenomeen. 'Haar bedje is nu wel gespreid', noteert mediaredacteur Tom Heremans. 'De vraag is: welk bedje en welke sprei?'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig