Al 2.000 extra jobs in ‘ontwrichte zones’ Limburg en Kempen
Na de sluiting van Ford Genk is Limburg een ‘ontwrichte zone’. Foto: BELGA

Sinds mei 2015 heeft een bijzondere lastenverlaging al voor 2.000 nieuwe banen gezorgd in de provincie Limburg en de regio-Turnhout.

Sinds het voorjaar van 2015 zijn de volledige provincie Limburg en de regio-Turnhout officieel erkend als ‘ontwrichte zone’. Bedrijven die zich in die zones vestigen of er uitbreiden, krijgen bij elke nieuwe aanwerving twee jaar lang een korting van 25 procent op de bedrijfsvoorheffing. De fiscale gunstmaatregel is goed voor een loonkostenvermindering met vier tot vijf procent.

Ford Genk

Met de erkenning van de twee ‘ontwrichte zones’ hoopte de federale regering de bedrijven tot extra werkgelegenheid te stimuleren en het verlies van duizenden banen bij onder meer Ford Genk en Philips Turnhout te helpen goedmaken.

Dat is ook gelukt, blijkt uit het antwoord van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) op een parlementaire vraag van CD&V-kamerlid Griet Smaers.

Volgens Van Overtveldt zijn er tot nog toe 2.002 voltijdse banen gecreëerd die recht geven op zo’n lastenverlaging. Voor de regio-Tunhout zijn dat er 303 en voor de provincie Limburg 1.699. Elke maand komen er gemiddeld negen dossiers binnen van bedrijven met aanwervingen die recht geven op overheidssteun, aldus de minister.