Huurder met te hoog inkomen zal moeten bijbetalen voor sociale woning
Liesbeth Homans Foto: BELGA

Vlaams Minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) wil huurders van een sociale woning met een te hoog inkomen meer laten betalen. Verbreken van het huurcontract kan immers niet.

Dat concludeert Het Laatste Nieuws uit de beleidsbrief van Homans, die de krant kon inkijken. Volgens de krant zou ongeveer 7,5 procent van de huurders een inkomen hebben dat te hoog ligt om in aanmerking te komen voor een sociale woning. Concreet gaat het om een inkomen van 23.500 euro netto per jaar voor een alleenstaande, of 35.300 euro per jaar voor een koppel. In 2014 ging het concreet om 11.232 dossiers. Het gaat dan om huurders die meer zijn gaan verdienen, of huurders van wie de inwonende kinderen ook een inkomen hebben.

Die mensen uit hun huis zetten kan momenteel niet, en daarom zijn behalve Homans ook andere politici van de meerderheidspartijen voor een ‘solidariteitsbijdrage’. Zo zeggen Vlaams Parlementslid Valerie Taeldeman (CD&V) en Mercedes Van Volcem (Open VLD) in de krant voor de regeling gewonnen te zijn.

Vanaf 1 januari wordt het voor nieuwe contracten wel mogelijk om huurders uit te zetten als ze 25 procent meer verdienen dan de inkomensgrens.