Poolse ex-president uit graf gehaald in onderzoek naar fatale vliegtuigcrash
In 2010 kwamen 96 inzittenden, incluis de voormalige Poolse president, om na een mislukte landing. Foto: AFP

De Poolse overheid is maandag een nieuw onderzoek gestart naar de vliegtuigcrash van 2010 in het Russische Smolensk, die als ‘belangrijkste’ slachtoffer voormalig president Lech Kaczynski had. Het graafwerk naar de ramp begon letterlijk, met de exhumatie van Kaczynski’s stoffelijke overschot op het kerkhof van Krakau. Het onderzoek zal naar verwachting minstens een jaar in beslag nemen.

Bij de mislukte landing van het vliegtuig op 10 april 2010 kwamen alle 96 inzittenden om. Naast Kaczynski vervoerde het vliegtuig nog een resem hoge Poolse politieke en militaire leiders. Zes jaar later gaat de ramp nog steeds gepaard met vaak wilde samenzweringstheorieën over een vermeend ‘Russisch complot’.

De nationaal-conservatieve PiS-partij die momenteel de lakens uitdeelt in Warschau, zegt te twijfelen da de ramp is veroorzaakt door menselijk falen. Recht en Rechtvaardigheid (PiS) is virulent anti-Russisch en wordt geleid door Jaroslaw Kaczynski, de tweelingbroer van de verongelukte ex-president.

Verscheidene families van nabestaanden hebben al openlijk geprotesteerd tegen de geplande opgravingen van hun verongelukte familieleden.