CULINAIR OVERZICHT

Eerste Michelinster voor poulain Peter Goossens

21 november 2016avh, edm

Geen grote verrassingen dit jaar bij de uitreiking van de Michelinsterren in Gent. Slechts één restaurant stijgt in de 61ste editie van de restaurantgids van één naar twee sterren: Mosconi in Luxemburg. In België worden elf restaurants bekroond met een eerste ster, waarvan negen zaken voor het eerst.

Geen enkel tweesterrenrestaurant stijgt in deze nieuwe editie van twee naar drie sterren. Daardoor delen Hertog Jan in Zedelgem en Hof van Cleve in Kruishoutem het hoogste schavot, na de sluiting van De Karmeliet. Geert Van Hecke, die twintig jaar geleden zijn derde ster binnenrijfde, sloot het restaurant vorige maand om zich op een nieuw kleinschaliger concept te focussen, Zet'Joe, dat over twee weken opent.

Maar ook in de categorie daaronder wordt geen nieuwkomer verwelkomd. Het aantal tweesterrenrestaurants in België blijft hangen op twintig. Ook The Jane van Sergio Herman en Nick Bril dat zijn twee sterren in recordtempo verzamelde. In Luxemberg komt er dan weer wel een tweesterrenrestaurant bij: Mosconi, dat daarmee de onderscheiding herovert die het een paar jaar geleden verloor. Het is overigens het enige tweesterrenrestaurant van Groothertogdom Luxemburg.

Lees verder onder de kaart

= één ster
= twee sterren
= drie sterren

'De chef van Italiaanse afkomst, Ilario Mosconi, heeft de inspecteurs verleid met zijn durf', vertelt Michael Ellis, internationaal directeur van Michelin. 'Hij heeft zich opnieuw volledig toegelegd op zijn zaak en levert een vuurwerk aan Italiaanse smaken. Dineren bij Mosconi, dat is authentieke Italiaanse gerechten herontdekken waarin topproducten helemaal tot hun recht komen. Een waar plezier voor de zintuigen.'

Elf nieuwkomers

Is de Belgische culinaire wereld dan een jaar lang blijven stilstaan? Geenszins. Elf restaurants halen hun eerste ster binnen. Maarten Bouckaert, een voormalige souschef van Peter Goossens, mag elf maanden na de opening van zijn eigen zaak Castor al meteen een ster achter de naam plakken. Eerder deze maand werd hij door Gault&Millau bekroond met de titel van 'Jonge chef van Vlaanderen'. 'Hij weet klassiek raffinement zeer mooi te combineren met moderne ideeën en associaties', aldus Michelin.

Ook de jonge chefs Thijs Vervloet van Colette in Westerlo en Sébastien Ververken van Vol-Ver in Marke werden opgemerkt door de recensenten, al hadden ze evenveel oog voor mannen die geduldig hun weg hebben gezocht. Kelderman in Aalst heeft met Bart Tastenhoye 'een chef die kwaliteit van topproducten weet te accentueren', aldus de gids, en de aanpak van Edwin Van Goethem van 't Korennaer in Nieuwkerken-Waas 'is creatiever, maar ook hij weet altijd het evenwicht te behouden'.

In Brussel moesten Alexandre en Le Passage hun ster inleveren, maar de hoofdstad brengt zijn totaalaantal toch omhoog met sterren voor Bozar Brasserie in het centrum, La Villa Emily in Elsene en Wine in the City in Jette. Aan de overkant van de taalgrens mag Quadras in Sankt-Vith voor het eerst toetreden tot het kransje. La Villa des Bégards in Embourg en l'Impératif in Roucourt worden aangduid als nieuwe ster vanwege een verhuizing, maar beide restaurants hadden deze onderscheiding ook al in de vorige gids.

Nieuwkomers

 • BOZAR BRASSERIE Brussel
 • CASToR Beveren-Leie
 • Colette Westerlo
 • Kelderman Aalst
 • la villa des bégards Embourg
 • la villa emily Elsene
 • l'impératif Roucourt
 • QUADRAS Sankt-Vith
 • 't Korennaer Nieuwkerken-Waas
 • vol-ver Marke
 • wine in the city Jette