Farage na ontmoeting met Trump: ‘Niet het monster waarvan iedereen spreekt’
Nigel Farage en Donald Trump (archiefbeeld). Foto: AP

Donald Trump zal als president van de Verenigde Staten niet het monster zijn dat sommigen in hem zien. Dat heeft Nigel Farage, de gewezen leider van de Britse eurosceptische partij UKIP, maandag laten verstaan in een opiniebijdrage in de Britse krant The Daily Telegraph. Farage schreef het stuk na een ontmoeting met Trump in New York.

Farage, een van de spilfiguren van de Brexit-campagne, was de eerste Britse politicus die Trump sinds zijn verkiezingsoverwinning ontmoette. De twee hebben een vijftig minuten durend gesprek gehad in de Trump Tower in New York.

‘Ik werd er ontvangen als een oude vriend. We hebben gepraat over de Brexit, over zijn overwinning en over de wijze waarop de wereld verandert. Ik heb een bedachtzame en aandachtige Trump gezien’, aldus Farage.

Lelijk monster

De Britse politicus kan zich dan ook niet vinden in het beeld dat Europese media vaak van Trump schetsen. Hij hekelt dat de president-elect bijna wordt afgeschilderd als een ‘oger’, een lelijk mensachtig monster dat onder meer bekend is door het filmpersonage Shrek.

‘Ik denk niet dat president Trump de oger zal zijn die sommigen in hem zien. Ik geloof dat hij de capaciteiten heeft om een groot president te worden’, schrijft hij. Farage meent ook dat het presidentschap van Trump ‘een fantastische opportuniteit’ vormt om de relaties tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk te hertekenen met het oog op de Britse uitstap uit de EU. ‘Dat zal niet enkel positief zijn voor onze economie, maar zal ook onze onderhandelingspositie met Brussel significant versterken.