‘Een eigen voordeur helpt bejaarden in rusthuizen’
Foto: true doors

Sommige rusthuizen lossen het op met tekeningen, maar het Nederlandse initiatief True Doors gaat nog een stapje verder en wil elke bejaarde ‘een unieke voordeur’ kunnen geven.

Een lange gang met allemaal dezelfde deuren: het is voor niemand evident om steeds de juiste deur te kiezen, maar nog het minst voor bejaarden wiens geheugen niet altijd mee wil. Het Nederlandse initiatief True Doors ontwikkelde daarom gepersonaliseerde stickers voor deuren, zodat elke bejaarde opnieuw een eigen voordeur kan hebben die gemakkelijk te herkennen valt.

De op maat gemaakte plakdeuren kunnen door iedereen worden gebruikt, bijvoorbeeld ook in studentenhuizen of wie zijn banale deur in een appartementsblok monumentale allures wil geven, maar de vier Nederlanders achter het project hebben True Doors gecreëerd met het oog op het ontwikkelen van een thuisgevoel.

Het gaat niet om een nieuw initiatief (True Doors werd gelanceerd in 2014), maar het vindt wel steeds vaker de weg naar de Nederlandse rusthuizen. Niet onterecht, want de deuren hebben een bredere functie dan een decoratief herkenningspunt.

Een van de oprichters, Marijn Voorhaar, heeft lang samengewerkt met mensen met dementie, en is erop gebrand om hun levenskwaliteit te verbeteren. Volgens hem spelen de plakdeuren ook een belangrijke rol in het afbakenen van een eigen plek en verhogen ze het privacygevoel in een rusthuis.