Nederland en België kopen samen oorlogsschepen
Fregat Leopold I. Foto: Marc Herremans - Mediahuis

De twee landen gaan over tot de gezamenlijke aanschaf van fregatten en mijnenjagers voor in totaal 4 miljard euro. Het is de eerste keer dat België en Nederland een aankoop van dergelijke omvang samen doen.

België en Nederland zijn van plan samen fregatten en mijnenjagers te kopen vooor in totaal 4 miljard euro, waarvan de helft voor Belgische rekening. Volgens De Tijd is het de eerste keer dat beide buurlanden zo’n grote aankoop samen doen.

Het zou gaan om in totaal vier fregatten en twaalf mijnenjagers, waarbij België de leiding krijgt over de aankoop van de mijnenjagers en Nederland de leiding voor de aankoop van de fregatten voor haar rekening neemt.

Eerste schatting
Volgens het Nederlandse ministerie van Defensie gaat het om een voorlopige eerste schatting van zowel het bedrag als het aantal schepen. 'Maar het ligt wel voor de hand om gezamenlijk te gaan vervangen', zegt een woordvoerder.

De Belgische en Nederlandse marine werken nu al nauw samen, zowel bij logistiek, onderhoud en opleidingen maar ook bij missies. De minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zou graag eind deze maand met zijn Nederlandse collega's het plan ondertekenen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig