Minderhedenforum wil tweede ‘Pietenpact’ mee ondertekenen
Wouter Van Bellingen Foto: Stefaan Van Hul

Het Minderhedenforum zegt bereid te zijn geen pietendebat meer te houden in de aanloop van 6 december, het feest van Sinterklaas. De organisatie zou een tweede ‘Pietenpact’ mee willen ondertekenen. Dat meldt het Minderhedenforum maandagochtend in een persbericht.

‘We zijn tevreden over het eerste Pietenpact omdat de roetveeg een belangrijke, volgende stap is in een proces van verandering, van maatschappelijke transitie. Maar voor sommige mensen blijft de huidige figuur (van Zwarte Piet, nvdr.) nog kwetsend omdat o.a. door de pagekledij er nog steeds een verwijzing is naar de slavernij. En het huidige beeld van Zwarte Piet heeft daar zijn inspiratie gehaald. Voor ons moet het pact dus dynamisch zijn en niet statisch. Daarom konden we het eerste Pietenpact nog niet ondertekenen. De commotie van het voorbije weekend bewijst dat het eerste Pietenpact nog niet rijp was. Daarom zijn we bereid om de dialoog aan te gaan met DeBuren, initiatiefnemer van het eerste Pietenpact en zijn mede-ondertekenaars’, stelt Wouter Van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum vzw.

Van Bellingen zegt dat het belangrijk is ‘de dialoog verder aan te gaan en te blijven praten tot we een compromis vinden waar iedereen zich kan achter stellen.’

Het Minderhedenforum betreurt de timing van de lancering van het eerste pact en zegt bereid te zijn om met onmiddellijke ingang een tweede Pietenpact af te sluiten. ‘We engageren ons om in de aanloop van 6 december geen Pietendebat meer te voeren. Zo is en blijft Sinterklaas, een echt kinderfeest. Hierin kan Vlaanderen de weg tonen aan Nederland’, besluit het Minderhedenforum.

Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) zei vanmorgen in De Standaard dat de houding van het Minderhedenforum in het Pietendebat voor haar ‘een brug te ver’ is. Homans gelooft niet dat de organisatie voor haar achterban spreekt en dat het ‘enkelingen’ zijn die het debat verzieken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig