Belgische shorttrackers spelen bijrol in Salt Lake City
Archiefbeeld. Foto: EPA

De Belgische shorttrackers hebben tijdens de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City niet meer dan een bijrol gespeeld. Als enigen hadden Jens Almey en Hanne Desmet in de tweede manche van de World Cup even uitzicht op een finaleplaats.

Door zijn vijfde plaats in de halve eindstrijd op de 1.500 meter raakte Almey echter dat perspectief kwijt. Een vierde plek was noodzakelijk voor een start in de finale. Desmet werd ook vijfde, na straffen voor schaatsers die voor haar eindigen na lang juryberaad. Almey en Desmet vonden hun naam op de eindlijst als vijftiende terug.

Almey kon het tempo bijbenen, maar tot een echte inhaalactie kwam het niet. De Canadees Samuel Girard won de halve finale en daarna ook de eindstrijd. Hij is net zo oud als Almey. Net als de Belgen hebben ook de Canadezen en de Zuid-Koreanen jong shorttrack talent, maar die buitenlanders zijn wel verder in hun ontwikkeling.

Voor de overige Belgische schaatsers waren slechts posities in herkansingen weggelegd. Dat is een lange omweg om naar een finale te geraken. Het lukte Stijn Desmet, Ward Pétré en Rino Vanhooren niet. Gert-Jan Goeminne ook niet, maar hij kwam ver en hield er een persoonlijk record op de 500 meter aan over: 41.594.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig