Trump benoemt Republikeinse partijvoorzitter tot stafchef
Foto: EPA

De toekomstige Amerikaanse president Donald Trump heeft de Republikeinse partijvoorzitter Reince Priebus aangeduid als zijn stafchef in het Witte Huis.

De stafchef, die verantwoordelijk is voor het personeel van het Witte Huis en beslist wie toegang heeft tot de president, is na de president de belangrijkste persoon in het Witte Huis.

Priebus is zeer vertrouwd met het reilen en zeilen in Washington. Hij was de eerste Republikeinse leider die zich achter de controversiële Trump schaarde, en moet bruggen bouwen tussen de president en de Republikeinen in het Congres. Hij heeft een zeer goede relatie met de huidige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan.

Bannon

Als hoofdstrategist en -raadgever heeft Trump gekozen voor zijn campagneleider Steve Bannon, de voormalige hoofdredacteur van de radicaalconservatieve website Breibart News die bekendstaat als een conservatieve provocateur en zich sterk kant tegen het establishment van de Republikeinen.

Bannon was ook in de running voor de post van stafchef. De Amerikaanse media wezen er echter op dat zijn benoeming na de agressieve campagne van Trump het signaal zou kunnen geven dat de president verder inzet op de confrontatie, in plaats van te willen verzoenen en op zoek te gaan naar compromissen.

‘Zeer dankbaar’

‘Ik ben zeer blij dat ik een heel succesvol team bij me zal hebben om ons land te leiden’, aldus Trump in een mededeling. ‘Steven en Reince zijn zeer gekwalificeerde leiders die goed hebben samengewerkt tijdens onze campagne en ons naar een historische overwinning hebben geleid. Nu zal ik ze beiden bij mij hebben in het Witte Huis terwijl we werken om Amerika weer groots te maken.’

Priebus stelt dan weer ‘zeer dankbaar te zijn’ dat de verkozen president hem gekozen heeft ‘om hem en dit land te dienen terwijl we werken aan een economie voor iedereen, onze grenzen beveiligen, Obamacare afschaffen en vervangen en radicaalislamitisch terrorisme verslaan’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig