De Rode Duivels wonnen makkelijk van Estland met 8-1 na een ware demonstratie. De spelers waren achteraf dan ook zeer tevreden over het spel dat ze op de mat legden. “We hebben goed gevoetbald. Zo moeten we verder doen.”

Lukaku speelde een sterke partij, al leek hij zonder goal te blijven. In het slot lukte het hem dan toch twee keer. Hij was achteraf dan ook zeer tevreden over de match. “Het was een leuke partij. We hebben goed gevoetbald, veel kansen afgedwongen en acht keer gescoord. Dit soort matchen zijn niet altijd plezant, maar we hebben er zelf een aangename wedstrijd van gemaakt. Niet alleen omdat ik twee keer scoorde, maar de hele ploeg heeft goed werk geleverd. We moeten zo blijven verder werken.”

Lukaku was in de loop van de wedstrijd een paar keer dicht bij een doelpunt, maar het wilde lang niet lukken. De 6-1 van Mertens, een fraaie lob, kwam er nadat de Estse doelman een schot van Lukaku pareerde. Die zag de goal zelf niet vallen. “Ik had me van ontgoocheling al omgedraaid. Toen ik terugkeek, lag de bal in het net. Dat is typisch Dries, om zoiets te doen. Op training doet hij dat continu”, lachte Big Rom.

Martinez tevreden: “Goals waren zeer bevredigend”

Lukaku over lob Mertens: “Typisch Dries om zo te scoren”
Foto: Photo News

De bondscoach toonde zich zeer tevreden na de demonstratie tegen Estland. “Het belangrijkste van vanavond was de bereidheid tot opofferingen van de spelers. De kans bestaat dat als alles vlot verloopt, je de concentratie verliest. Dat hebben we niet gedaan, we zijn voor elkaar blijven werken. Enkel rond de Estse goal lieten we het even hangen, maar voor de rest was ik zeer tevreden. Dit moeten we ook brengen als de doelpunten niet allemaal binnenvliegen. Defensief moeten we blijven werken. Vandaag hadden we twee of drie momenten waarop we slimmer hadden moeten zijn. Daarom is het jammer dat ik de spelers nu bijna vijf maanden niet meer zie. We slikten nog maar één tegendoelpunt in deze campagne, maar we moeten daar toch aan blijven werken. Aanvallende was ik wel zeer tevreden. Of ik mijn vreugde kan beteugelen bij zo’n mooi voetbal? Ik moet toegeven dat sommige goals zeer bevredigend waren: de snelheid en de manier waarop we tussen de lijnen speelden... Maar ik ben professioneel gebleven”, aldus Martinez.

Lukaku speelde in de spits een uitstekende partij. “Romelu heeft getoond dat hij er klaar voor is, samen met Dries en Eden. Hij heeft vandaag getoond dat hij ruimtes kan trekken voor zijn kompanen voorin. Hij had voor rust al pech dat hij de paal trof.” De Bruyne deed het dan weer uitstekend centraal op het middenveld, naast Witsel. “Kevin is slim en speelde geweldig samen met Axel Witsel. Hij heeft op de 8 gespeeld tegen Spanje, vandaag was het meer een 6, tegen Nederland speelde hij op de 9. Kevin kan het allemaal.” Eden Hazard deed teken dat hij last had en vroeg een wissel. Is het ernstig? “Neen, maar hij had een trap gekregen voor rust en voelde dat wat verkrampen. Maar dat zou geen probleem mogen zijn voor de volgende wedstrijden bij Chelsea”, stelde Martinez iedereen gerust.

Nu duurt het tot maart vooraleer de Rode Duivels opnieuw in actie komen. In tussentijd heeft de bondscoach wel wat werk voor de boeg. “We moeten de focus meteen op de volgende wedstrijd tegen Griekenland leggen. Jammer genoeg is dat pas over enkele maanden. De foutenmarge is erg klein. Ik ga in de komende maanden al wel op zoek naar een hotel in Rusland. Ik voel me er niet helemaal goed bij, aangezien we nog niet gekwalificeerd zijn, maar de andere voetbalbonden zijn er ook allemaal al mee bezig. Dan kunnen we niet achterblijven.”

Eerste basisplaats Dendoncker: “Groot verschil met Anderlecht”

Lukaku over lob Mertens: “Typisch Dries om zo te scoren”
Foto: Photo News

Leander Dendoncker vierde zijn tweede cap bij de Rode Duivels met een basisplaats. “Het was zeer leuk, dit was de ideale match om een eerste keer te starten. De tegenstander was niet te sterk. Ik ben tevreden over de wedstrijd. We hebben goed druk gezet en de match prima uitgespeeld. Soms kwam Estland hoog druk zetten, maar dan maakten we goed gebruik van de ruimte. Dat ik betrokken was bij de opbouw van het eerste doelpunt, deed deugd. Er zit veel kwaliteit in de groep, ik heb het gevoel dat ik hier nog meer gefocust moet zijn dan bij Anderlecht. Je mag echt niets missen. Het verschil is toch groot”, aldus de sterkhouder van Anderlecht.

Mertens: “Zwakke tegenstander, maar deden het goed”

Lukaku over lob Mertens: “Typisch Dries om zo te scoren”
Foto: BELGA

Met twee doelpunten en nog tal van andere beslissende acties was Dries Mertens een van de vele uitblinkers. “We moeten eerlijk toegeven dat Estland niet goed was vandaag”, bleef Dries Mertens bescheiden over de knappe wedstrijd van de Rode Duivels. “Maar langs de andere kant vond ik ook dat wij het heel goed deden. De trainer had duidelijk aangegeven dat we druk moesten zetten op de man in balbezit. Het was een leuke match.”

Het liep in ieder geval beter dan woensdag. “Tegen Nederland was het niet zo goed. Ik stond in de spits en ik kwam vaak in de bal, maar er kwam niemand over mij. Vandaag gebeurde dat wel met Romelu die een goed aanspeelpunt was. Het moest deze wedstrijd gebeuren en iedereen begint te snappen wat hij moet doen. Natuurlijk zijn er nog werkpunten, maar we zetten vandaag toch een goed resultaat neer.”

Estse bondscoach: “Dit was heel pijnlijk.”

Martin Reim zag zijn ploeg kansloos en zwaar onderuit gaan tegen een ontketend België. “We wisten dat Belgen heel goed waren, maar als bondscoach speelde ik nog nooit tegen zo’n goed team. De snelheid, de kwaliteit voorin was indrukwekkend. Voor onze spelers was het te veel vandaag. Ik wist van de Belgische problemen in de verdediging, maar we hadden niet genoeg kwaliteit om daar gebruik van te maken.”

”We hadden vooraf gezegd: ‘als we vandaag gevaarlijk willen zijn op de Belgische helft, moeten we druk zetten op hun verdedigers. Dat hebben we geprobeerd, maar zonder veel succes. Het was ook moeilijk, omdat België heel goed is op de tegenaanval. Maar als je de hele wedstrijd achteruit moet, is dat niet leuk. Ik heb tactisch misschien ook fouten gemaakt, maar dat is makkelijk gezegd na afloop.”

Lukaku over lob Mertens: “Typisch Dries om zo te scoren”
Foto: Photo News