Rode Duivels dartelen met hemels voetbal voorbij Estland
Foto: Photo News
Na een ware demonstratie hebben de Rode Duivels Estland met 8-1 geklopt. Dries Mertens (3x), Yannick Carrasco, Thomas Meunier, Eden Hazard en Romelu Lukaku (2x) zorgden voor de Belgische goals. De troepen van bondscoach Roberto Martinez worden alleen leider in groep H.

De aanloop naar deze interland verliep niet zonder slag of stoot. Fellaini, Dembélé, Kabasele en natuurlijk Kompany: allemaal moesten ze forfait geven voor deze vierde WK-kwalificatiematch. Roberto Martinez moest zelfs ouwe getrouwe Timmy Simons oproepen, maar opteerde er finaal voor om Leander Dendoncker te laten debuteren tegen Estland. 

Champagnevoetbal

Wie zich afgelopen woensdag tegen Nederland geërgerd had aan het doelloze gebrei en het festival aan hakjes kreeg vandaag wel waar hij op hoopte: champagnevoetbal, en het was bepaald geen goedkope champagne. De eerste twintig minuten speelden de Duivels de bezoekers aan gort en toverden ze het ene hoogstandje na het andere op de mat. Knap om zien en vooral efficiënt, want na na 25 minuten stond het al 3-0. Eerst na een kopbal van Meunier, dan na een afgeweken schot van Mertens en dan via een staalharde trap van Eden Hazard.

Het publiek kirde van plezier: dit waren de Duivels waar iedereen op wachtte! En dan werd de knapste aanval van de match nog niet beloond: na vier baltoetsen in één tijd kwam de bal via Hazard bij Carrasco. De aanvaller van Atletico Madrid twijfelde net iets te lang en zag zijn poging nog net gekeerd. Jammer, want dit was een goal voor in de geschiedenisboeken geweest. Ook Lukaku had pech toen hij de paal trof en zowel Mertens als Hazard trapten nog net naast na alweer knappe aanvallen.

Tegengoal

En de Esten? Die scoorden zowaar. Carrasco verloor de bal aan de rand van de grote rechthoek, waarop Henri Anier de bal in de draai en via de paal binnenlegde. Een doelpunt dat uit de lucht kwam vallen en dat vreemd genoeg de Belgische pletwals een halt toeriep. Het laatste kwartier van de eerste helft verliep aan een lager tempo, maar geen kat die daarom gaf.

Na rust moesten de de Duivels even op zoek naar de juiste versnelling, maar eenmaal ze die gevonden hadden was er alweer geen houden meer aan. Kevin De Bruyne vond de ruimte bij Dries Mertens, die speelde met een gemeten pass in de diepte Romelu Lukaku aan en die vond met een perfecte assist Carrasco. De bal verdween loeihard in het dak van het net: 4-1.

Hattrick Mertens

En nog was het niet genoeg: na alweer een knappe combinatie kreeg Dries Mertens de bal. Zijn voorzet week af op Klavan en stuiterde via de Estse doelman de netten in. En alsof die vijfde goal niet genoeg was, deed Mertens er nog eentje bij: eerst speelde Lukaku zich knap vrij en besloot hij op de doelman, dan pikte Mertens de rebound op en stiftte hij het leder met heel veel gevoel in de verste hoek.

En nog was het niet gedaan: in de 84ste minuut viel de bal met wat geluk voor de voeten van Romelu Lukaku. Die bekroonde zijn sterke match met een harde knal in de hoek: 7-1.

Simons krijg zijn cap

Om de avond helemaal af te maken, kreeg Timmy Simons nog vijf minuutjes speeltijd op het middenveld cadeau van Roberto Martinez. Zijn 94ste cap en dat op de dag dat zijn Club Brugge 125 jaar oud werd: de symboliek was niet ver weg. Een minuutje later mocht hij meteen vieren: Lukaku maakte een assist van Tielemans netjes af en zette de 8-1 eindstand op het bord.

Door de eenvoudige winst wordt onze nationale ploeg met het maximum van de punten alleen leider in groep H. Griekenland speelde immers 1-1 gelijk tegen Bosnië-Herzegovina.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig