Bulgaarse premier kondigt ontslag aan na presidentsverkiezingen
De Bulgaarse premier Bojko Borisov. Foto: IMAGEGLOBE

De Bulgaarse premier Bojko Borisov kondigt zijn ontslag aan na de (volgens de exit polls) verkiezingsnederlaag van de kandidaat van zijn partij bij de presidentsverkiezingen. De kandidaat met de steun van de socialistische oppositie, Rumen Radev, wordt volgens die exit polls de nieuwe president.

‘Morgen of overmorgen, op de eerste werkdag van het parlement, dien ik mijn ontslag in’, aldus de regeringsleider, die aan de macht is sinds oktober 2014. Zijn mandaat zou nog tot 2018 duren. ‘De resultaten tonen duidelijk dat de coalitie aan de macht niet de meerderheid heeft.’

De exit polls geven de overwinning bij de Bulgaarse presidentsverkiezingen aan Rumen Radev, een onafhankelijke kandidaat die de steun heeft gekregen van de socialisten, die in de oppositie zitten. De voormalige generaal zou 58,2 procent van de stemmen halen. De kandidate van GERB (de partij van de premier), Tsetska Tsacheva, zou op slechts 32,2 procent uitkomen.

Pro-westers

Borisov had zijn aftreden aangekondigd bij een verkiezingsnederlaag van Tsacheva. Borisov is alsmaar minder populair bij de bevolking. Er is ongenoegen omdat Bulgarije het armste land van de EU is, maar ook frustratie over de corruptie bij politiek en justitie.

Tsacheva wordt beschouwd als pro-westers en zou zo de koers van huidig president Rosen Plevneliev verderzetten. Radev leunt eerder richting Rusland.

De winnaar van de presidentsverkiezingen neemt over op 22 januari. Plevneliev weigerde een tweede termijn van vijf jaar.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig