WK-KWALIFICATIE. Nederland dankt Depay, Griekenland laat punten liggen
Foto: REUTERS

Nederland heeft de opdracht op het veld van Luxemburg tot een goed einde gebracht. Het dankt die zege aan Memphis Depay. Die viel tijdens de rust in en maakte het verschil met twee doelpunten. Arjen Robben en Wesley Sneijder werden na de eerste helft gewisseld. Cyprus zette met de nodige moeite dwerg Gibraltar opzij.

Bekijk hier alle uitslagen en klassementen!

Groep A

Luxemburg 1-3 Nederland

Nederland, woensdag nog sparringpartner van onze Rode Duivels, is gaan winnen op bezoek bij Luxemburg. Dat ging niet zonder moeite. Robben zette Nederland pas tien minuten voor rust op voorsprong. Daarvoor had Laurens Jans (Waasland-Beveren) het veld al moeten verlaten, Janisch was zijn vervanger. Nog voor rust klom de thuisploeg op gelijke hoogte. Brenet haalde dom zijn man neer, de bal ging op de stop. Het was Maxime Chanot (ex-Kortrijk en nu New York City) die zich achter het leer zette. Hij faalde niet.

Aan de rust greep Danny Blind in. Hij haalde vedetten Wesley Sneijder en Arjen Robben uit de ploeg, Memphis Depay en Steven Berghuis moesten het tij doen keren. Dat had die eerste goed begrepen. Net voor het uur trof hij een eerste keer raak met een kopbal. Valk voor tijd stelde hij de Nederlandse zege veilig met een knappe vrije trap. Nederland wordt tweede met zeven punten, Frankrijk telt er drie meer.

Bulgarije 1-0 Wit-Rusland

Bulgarije had aan een vroeg doelpunt genoeg om de Wit-Russen opzij te zetten. Popov zorgde na tien minuten al voor het enige doelpunt van de wedstrijd. In het slot pakte Hleb nog rood bij de bezoekers.

Groep B

Hongarije 4-0 Andorra

De Hongaren hebben zonder veel moeite afstand genomen van dwergstaat Andorra. Ze scoorden in elke helft twee keer en boekten zo een simpele overwinning. Gera en Lang vonden het net voor de rust, Gyurcso en Szalai deden dat na de rust over. Hongarije is tweede in zijn groep met zeven punten, Andorra blijft puntenloos laatste.

Zwitserland 2-0 Faeröer

Zwitserland blijft voorlopig foutloos aan kop in groep B. Het klopte thuis de Faeröer met 2-0. Derdiyok zette de thuisploeg na 27 minuten op voorsprong, Lichtsteiner zorgde in de slotfase voor de eindstand.

Portugal 4-1 Letland

Europees kampioen Portugal liet geen steek vallen tegen Letland, maar dat had heel wat voeten in de aarde. Vedette en aanvoerder Ronaldo opende zelf de score vanop de stip. Op het uur kreeg hij een nieuwe kans vanop elf meter, maar deze keer miste Ronaldo. Dat leek zuur op te breken, want niet veel later maakte Zjuzins gelijk. Gelukkig voor Portugal stelde Carvalho snel orde op zaken. In de slotfase maakte Ronaldo alsnog zijn tweede van de avond. Bruno Alves zette in de blessuretijd de eindstand op het bord.

Groep H

Cyprus 3-1 Gibraltar

Overtuigen deed Cypris allerminst. Het kwam op het halfuur wel op voorsprong via Standard-verdediger Laifis. Daar bleef het bij in de eerste helft, maar kort na rust werd de thuisploeg plots opgeschrikt. Lee Casciaro scoorde de gelijkmaker, het tweede doelpunt nog maar van de dwergstaat in de deze kwalificatiecampagne. Cyprus schakelde een versnelling hoger en dat loonde kort na het uur in de bevrijdende 2-1. Na twee gele kaarten voor Jayce Mascarenhas-Ilivero op twee minuten tijd was de buit binnen voor Cyprus. Sielis dikte nog aan tot 3-1.

Griekenland 1-1 Bosnië-Herzegovina

De Rode Duivels staan na zondag alleen aan de leiding in hun groep. Thuis tegen Bosnië liet Griekenland een eerste keer punten liggen. Het leek zelfs lange tijd tegen een nederlaag aan te lopen, na een vrije trap van Pjanic, die via Karnezis in doel verdween. Tien minuten voor tijd was er een opstootje, met twee rode kaarten tot gevolg. Dzeko mocht gaan douchen namens Bosnië, bij de thuisploeg was dat Papadopoulos. Lulic en Papastathopoulos

Bekijk hier alle uitslagen en klassementen!