Nederlandse ALS-patiënt kan spreken met gedachten dankzij implantaat
Foto: tab

Een verlamde patiënt kan dankzij een ingreep in het Universitair Medisch Centrum Utrecht met haar gedachten een spraakcomputer bedienen. Artsen plaatsten volgens het ziekenhuis op de hersens van de vrouw elektroden die haar hersenactiviteit oppikken.

De patiënt lijdt aan de ziekte ALS en kan daardoor niet meer bewegen en praten, maar door het hersenimplantaat kan ze zich toch verstaanbaar maken. ‘In feite heeft deze patiënt een soort afstandsbediening in het hoofd gekregen’, aldus professor Nick Ramsey, hoogleraar cognitieve neurowetenschappen.

Het is volgens het ziekenhuis uniek in de wereld dat een patiënt de techniek thuis kan gebruiken. Ze bedient de spraakcomputer door in gedachten haar vingers te bewegen. Zo kan ze op een scherm letters selecteren en woorden vormen die door de computer worden uitgesproken.

Volgens Ramsey gaat het om een belangrijke doorbraak ‘in het bereiken van zelfstandige communicatie bij ernstig verlamde patiënten’. Het onderzoek is gepubliceerd in het medisch tijdschrift New England Journal of Medicine.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig