Drie lichamen geborgen bij opgravingen Engelse bommenwerper in Glabbeek
Foto: fg

Uit het wrak van de Engelse bommenwerper die op 5 maart 1945 neerstortte in een moerassige weide in Bunsbeek (Glabbeek) en meters diep in de ondergrond verdween, zijn bij opgravingen in totaal drie lichamen geborgen. De opgravingen gingen vrijdagmorgen van start op initiatief van het gemeentebestuur van Glabbeek en werden zondag afgerond.

Het vliegtuig - een Lancaster NN775 - stortte neer nadat het samen met 170 andere bommenwerpers van de Britse Royal Air Force een bombardement had uitgevoerd op een benzineraffinaderij in het Duitse Gelsenkirchen. De zeven bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Na de crash werden indertijd vier lijken geborgen, waarvan er slechts twee werden geïdentificeerd.

Drie lichamen geborgen bij opgravingen Engelse bommenwerper in Glabbeek
De bemanning van de gecrashte bommenwerper. Foto: rr

Bij de opgravingen zaterdag werd het lichaam van Christopher Hogg, dat zich achteraan het vliegtuig bevond, geborgen. Zondag werd de cockpit blootgelegd en de resten van nog twee lichamen aangetroffen. Volgens de Glabbeekse burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) gaat het hier hoogstwaarschijnlijk om de Noord-Ierse piloot Holman Kerr en de 18-jarige Australische flight sergeant Allan Olsen.

Ceremonie

Voor de stoffelijke resten werd er telkens een korte militaire ceremonie gehouden door de Honor Guard van het Britse Gemenebest die tijdens de opgravingen continu op deze locatie de wacht hield. De kisten werd naargelang de nationaliteit van de overledene gedrapeerd met een Engelse en Australische vlag. Een familielid van één van de gevonden slachtoffers was zondag aanwezig en reageerde volgens Reekmans emotioneel.

“De lichamen worden overgedragen aan de gravencommissie van Defensie en vermoedelijk begin december bijgezet in het collectief graf voor de bemanning van het vliegtuig op het militair kerkhof van Heverlee”, aldus Reekmans.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig