Caroline Garcia brengt Frankrijk op één zege van eindwinst in Fed Cup
Foto: Photo News

Caroline Garcia (WTA 23) heeft Frankrijk zondag op een 2-1 voorsprong gebracht in de finale van de Fed Cup tennis. Garcia haalde het in haar tweede enkelwedstrijd in Straatsburg in drie sets van de Tsjechische Karolina Pliskova (WTA 6), de setstanden waren 6-3, 3-6 en 6-3. De Franse vrouwen hebben nog één zege nodig om de eindwinst te pakken, titelverdediger Tsjechië staat met de rug tegen de muur.

Tweevoudig titelverdediger Tsjechië was zaterdag dankzij Pliskova op voorsprong gekomen in het hol van de leeuw. Ze won met 3-6, 6-4 en 16-14 van Kristina Mladenovic (WTA 42) na een heuse thriller, de wedstrijd duurde maar liefst 3 uur en 48 minuten. Later op de dag verraste Garcia Petra Kvitova (WTA 11), de setstanden waren 7-6 (8/6) en 6-3. Zondag stuntte Garcia opnieuw.

Caroline Garcia brengt Frankrijk op één zege van eindwinst in Fed Cup
Garcia viert met coach Mauresmo. Foto: Photo News

Later zondag staan met de partijen Mladenovic/Kvitova en het afsluitende dubbelspel nog twee duels op het programma. Wie in totaal drie partijen wint, kroont zich tot eindlaureaat.

Tsjechië versloeg vorig jaar in de finale in Praag Rusland met 3-2. In 2014 ging op dezelfde locatie Duitsland met 3-1 voor de bijl in de finale. Ook in 2011 en 2012 ging de titel naar de Tsjechen, die mikken op een tiende eindzege in de landencompetitie (de vijf zeges van Tsjechoslowakije meegeteld). Frankrijk won de Fed Cup al twee keer (in 1997 en 2003).

België staat een keer op de erelijst, in 2001 (met Justine Henin en Kim Clijsters).