Donald Trump is van plan zijn hard migratiebeleid onmiddellijk door te voeren. In een interview met de zender CBS zegt hij zowat twee miljoen tot drie miljoen illegalen met een crimineel verleden te zullen opsluiten of deporteren.

In het eerste grote interview sinds zijn verkiezing, dat later vandaag wordt uitgezonden, zegt Donald Trump dat hij 'onmiddellijk' wil beginnen met het uitzetten of in de gevangenis opsluiten van 'twee tot drie miljoen' illegale immigranten. 'Wat we gaan doen is de mensen die crimineel zijn en een strafblad hebben, bendeleden, drugdealers - en het zijn er waarschijnlijk twee miljoen, mogelijk zelfs drie miljoen - ons land uitzetten of opsluiten. Maar we zetten ze buiten, want ze zijn hier illegaal.'

Trump zei dat 'nadat de grens veilig is en alles genormaliseerd is' immigratie-ambtenaren over lot zullen beslissen over het lot van de vele migranten in de VS.

Met betrekking tot de befaamde 'muur' die Trump zou laten bouwen op de grens met Mexico, was de toon heel wat minder streng dan tijdens de campagne. Het kan immers om 'deels een muur, deels een hek' gaan, zei hij.

'Heel terughoudend met Twitter'

Trump zei ook dat Twitter ‘een goede vorm van communicatie’ is, vooral als middel tegen negatieve berichtgeving in de media, die hij er vaak van beschuldigd heeft bevooroordeeld te zijn. ‘Wanneer jullie me een slecht verhaal geven... heb ik een methode om terug te vechten’, aldus Trump in zijn eerste uitgebreid interview na zijn verkiezingsoverwinning.

Tijdens zijn campagne plaatste Trump agressieve en spontane berichten op Twitter. Sommige Amerikaanse media speculeerden dat zijn adviseurs hem hadden gevraagd het platform niet langer te gebruiken vlakbij de verkiezingsdag. ‘Ik zeg niet dat ik er van hou, maar het verspreidt de boodschap wel’, aldus Trump. Hij zei ook dat hij ‘heel terughoudend’ zou zijn als hij Twitter überhaupt nog gebruikt, eens hij president is geworden.

Uithaal naar media

Volgens Trump won hij de verkiezingen dankzij zijn invloed op sociale media zoals Facebook, Twitter, Instagram en andere. ‘Ik denk dat het me heeft geholpen deze races te winnen, waar zij veel meer geld uitgaven dan ik heb gespendeerd’, aldus Trump, waarbij hij verwees naar de miljoenen die zijn gehangen aan de Democratische verkiezingscampagne.

Trump is intussen opnieuw heel actief op Twitter. Zondag haalde hij nog uit naar de krant The New York Times. ‘Wow, de @nytimes verliest duizenden abonnees door hun heel slechte en onjuiste verslaggeving over het ‘fenomeen Trump’ ‘, klinkt het.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig