Van der Poel soleert naar vierde zege op rij, opnieuw materiaalpech voor Van Aert
Foto: BELGA

Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) heeft de veldrit van Asper-Gavere gewonnen. De Nederlandse kampioen voerde een straf nummer op en kwam solo aan. Het is zijn vierde zege op een rij in de Superprestige. Van Aert kende opnieuw problemen met zijn ketting en finishte tweede, Aerts vervolledigde het podium.

Vooraf werd opnieuw een tweestrijd verwacht tussen de twee tenoren. Wereldkampioen Wout Van Aert was erop gebrand de reeks van zijn grote concurrent te onderbreken. De rest stelde zich er al op in om te strijden voor plek drie. En de twee toppers braken de koers snel open. Al na twee rondes trok van der Poel stevig door. Van Aert volgde, net als Tom Meeusen. Laatstgenoemde hing echter snel aan de rekker.

Ketting nekt Van Aert

Een nieuw duel tussen de twee tenoren leek in de maak, maar daar besliste de ketting van de wereldkampioen (opnieuw) anders over. Van Aert, stond te voet, van der Poel trok door. De Nederlander zag zijn bonus snel uitlopen tot een halve minuut, de wedstrijd leek nog voor half koers beslist.

In de achtergrond haalde Van Aert opnieuw Meeusen, Toon Aerts en Kevin Pauwels bij. De wereldkampioen reed zo opnieuw alleen in tweede positie, maar de strijd was al lang gestreden. Hij bleef even op een dikke halve minuut hangen, maar in de laatste rondes liet hij begaan. Ondertussen kreeg ook Meeusen af te rekenen met materiaalpech. Jammer voor de man van Telent-Fidea, want hij leek de grootste kanshebber op de derde podiumplek.

Van der Poel soleert naar vierde zege op rij, opnieuw materiaalpech voor Van Aert
Foto: Photo News

Van der Poel onbedreigd naar de zege

Toon Aerts profiteerde maximaal van de pech van Meeusen. Hij toonde zich de beste achter het ongenaakbare duo en reed vlotjes naar de derde plek. Vooraan kende van der Poel geen enkel probleem, op één kleine slipper na. Zijn voorsprong bleef rond de 45 seconden schommelen, al zou die in het slot nog oplopen tot een minuut.

De Nederlander finishte solo en pakte zo na een indrukwekkend nummer de zege in Asper-Gavere. Hij behoudt na vier manches in de Superprestige het maximum van de punten. Van Aert kwam teleurgesteld als tweede over de meet, plaats drie was voor Europees kampioen Aerts.

Herbeleef hier de cross!

Bekijk de volledige uitslag van de cross hier!

Van der Poel ambitieus: “Acht op acht zou mooi zijn”

Winnaar van der Poel was uiteraard tevreden met zijn zegen, al was hij niet van plan zo vroeg te vertrekken. “Ik had eigenlijk gehoopt dat ik bij mijn versnelling wat mannen had meegekregen maar dat was dus niet het geval”, klonk het achteraf. “Ik ben dan maar in mijn eigen ritme blijven verder rijden en dat bleek voldoende te zijn om het hier te halen”.

Van der Poel soleert naar vierde zege op rij, opnieuw materiaalpech voor Van Aert
Foto: BELGA

De Nederlander haalde het uiteindelijk met ruime voorsprong op Wout van Aert en Toon Aerts. “Ik had meer tegenstand van Wout verwacht maar blijkbaar kreeg die opnieuw af te rekenen met pech. Ik kon mijn tempo vasthouden ondanks het feit dat dit mijn tweede cross van het weekend was. Gelukkig was het zaterdag geen lastige wedstrijd. En het doet deugd twee dagen op rij te winnen. Ik ging ook niet vaak langs in de materiaalpost. Ik bleef mijn fiets wel in het oog houden dat er niet te veel modder aan mijn versnellingsapparaat klitte. Toen de kloof groot genoeg was ging ik wel wisselen van fiets”.

Na zeges in de SP-manches in Gieten, Zonhoven en Ruddervoorde blijft Van der Poel foutloos in het regelmatigheidscriterium. “Ik heb nu mijn vierde opeenvolgende zege in de Superprestige binnen en blijf dus leider. Francorchamps zal een lastige kluif worden. De andere crossen zoals Diegem, Hoogstraten en Middelkerke liggen me wel een stuk beter. Het zou mooi zijn om acht op acht te halen maar voorlopig is dat niet aan de orde. Ik ben zeer blij deze mooie cross in Gavere op mijn palmares te hebben.

Van der Poel soleert naar vierde zege op rij, opnieuw materiaalpech voor Van Aert
Foto: Photo News

Van Aert: “Lukte niet om terug te vechten”

Van Aert was uiteraard ontgoocheld over het verloop van de wedstrijd. “Er had meer ingezeten”, opende de wereldkampioen. “Ik ben gefrustreerd dat ik het niet kon opbrengen om alles te geven. Soms lukt het niet om terug te vechten. Ik heb op halve kracht verder gereden.” De vraag blijft natuurlijk of Van Aert had kunnen winnen zonder pech. Hijzelf laat het antwoord in het midden. “Ik had Mathieu langer onder druk kunnen zetten. Ik kende wel geen superdag, maar het is toch een parcours dat me moet liggen. Maar Mathieu was wel de beste vandaag, het is een verdiende zege.”

In de strijd om de Superprestige heeft de wereldkampioen een achterstand van vier punten. Niet onoverbrugbaar, maar evenmin een makkelijke opdracht. “Als we telkens onder ons uitvechten wie er wint, wordt het heel moeilijk. Het klassement is nog niet gestreden, maar Mathieu gaat een offday moeten hebben. En dat wens je niemand toe.”

Ook over de materiaalpech had Van Aert wat te zeggen. Daarover lees je hier meer.

Van der Poel soleert naar vierde zege op rij, opnieuw materiaalpech voor Van Aert
Foto: Photo News

Toon Aerts derde: “Voelt aan als een overwinning”

Europees kampioen verzilverde zijn supervorm met een derde plaats in Gavere, waarmee hij uitermate tevreden was. “Ik zit voorlopig nog steeds op mijn wolk. Het gaat zeer goed en ik hoop dat ik nog goede weken -en jaren- in het vooruitzicht heb. Ik had vandaag wat schrik van de omloop, dus die derde plaats doet extra veel deugd. Het voelt aan als een overwinning, met die twee op het podium staan.” Hij streed op het scherp van de snee met Kevin Pauwels. “In het begin heb ik een beetje kunnen profiteren van hem, tot bij we bij Tom kwamen. Toen werd het duidelijk dat we streden om plaats drie. Ik voelde op bepaalde stukken dat ik beter was en trok door. Ik hoop dat ik me de komende weken kan blijven verbazen, ik nog veel progressie.”