Charter tussen sociale inspectiediensten en ondernemingen op komst
Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer Foto: BELGA

Er komt een charter tussen de sociale inspectiediensten en de ondernemingen. Dat zegt staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer (Open VLD). Uit een enquête van Unizo, waarover De Zondag bericht, blijkt dat heel wat gecontroleerde ondernemers niet weten wat er gecontroleerd werd, waarom iets bij hen fout was. Een op de drie ondervraagden vond de controles niet correct verlopen.

Unizo zelf vroeg zondag dat er een gedragscode opgesteld wordt met de sociale inspectie, waarin die zich engageert correct op te treden bij controles. De Backer belooft nu daar werk van te maken.

‘De oproep van Unizo bewijst de noodzaak van onze hervorming van de sociale inspectiediensten, die deze week is beslist’, zegt De Backer. ‘Door de goedkeuring van de hervorming van de sociale inspectiediensten brengen we het aantal inspectiediensten van acht naar vijf diensten, maar we geven de controleurs in eerste lijn meer bevoegdheden. Hierdoor zullen zelfstandigen en kmo’s dus niet langer de ene dag controleurs over de vloer krijgen die de arbeidswetgeving controleren, en de volgende dag controleurs over de vloer die de sociale zekerheidswetgeving en nog eens de arbeidswetgeving controleren. Gedaan dus met dubbele controles, gedaan met dubbel werk achteraf, gedaan met dubbele lasten voor zelfstandigen en kmo’s’, aldus De Backer.

‘Tegelijk voeren we de strijd tegen grote fraude, sociale dumping en schijnzelfstandigheid op om een eerlijk speelveld te maken voor onze kmo’s en zelfstandigen. Onze diensten verrichten daar vandaag al goed werk, maar we versterken ze’, zegt de staatssecretaris.

‘De werkgevers die ter goeder trouw handelen, worden ontzien. De inspecteurs zullen coachend kunnen optreden om bedrijven te helpen om de – soms complexe – regels toe te passen’, luidt het nog.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig