Swings sluit WB in af met tiende plaats op massastart
Foto: EPA

Bart Swings is zondag als tiende geëindigd op de massastart tijdens de wereldbekerwedstrijd schaatsen in het Chinese Harbin.

De massastart was voor de Leuvenaar een aardige conditietest. Minder dan een uur eerder had hij op het podium gestaan na de derde plaats op de 1.500 meter (1:47.54). In een rechtstreeks duel werd hij verslagen door de Nederlander Sven Kramer, die in 1:46.79 won.

Op de massastart rekende Swings tot twee keer toe vluchters in. De eerste keer was een viertal schaatsers weg, onder wie zijn Nieuw-Zeelandse vriend Peter Michael. In de laatste ronden achterhaalde hij diens landgenoot Reyon Kay en de Japannner Ryosuke Tsuchiya.

In een rommelige sprint passeerde Swings als vierde de eindstreep. Omdat hij eerder geen punten had behaald, vond Swings zijn naam in het eindklassement als tiende terug. De overwinning ging naar de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee, voor Alexis Contin uit Frankrijk en Fabio Francolini uit Italië.

Jelena Peeters eindigde bij de vrouwen als achtste. Peeters weet dat ze in de eindsprint tekort komt en is daarom zo slim om het begin van race op jacht te gaan naar punten. Het ene punt leverde haar een plek in de top tien op. De race werd gewonnen door de Canadese specialiste Ivanie Blondin, die de Italiaanse Francesca Lollobrigida (tweede) en de Zuid-Koreaanse Bo-Reum Kim (derde) aftroefde.

Peeters was op de 1.500 meter als negende in de B-groep in 2:02.72 geëindigd. In het wereldbekerklassement heeft de rijdster uit Wuustwezel op deze afstand ook één puntje.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig