Een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter heeft zich in de nacht van zondag op maandag voorgedaan ruim 100 km ten noorden van de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch. Daarbij zijn zeker twee doden en meerdere gewonden gevallen. Er is een tsunami-alarm afgekondigd voor de oostelijke kust van het hele land, en naschokken blijven de regio teisteren.

De eerste minister van Nieuw-Zeeland, John Key, bevestigde dat bij de aardbeving twee mensen om het leven kwamen. 'We hebben geen aanwijzingen dat de dodentol nog zal toenemen, maar we kunnen niets uitsluiten', aldus Key.

Het eiland is maandag ook nog eens getroffen door een naschok met magnitude 5,8, zo heeft het Amerikaans Geofysisch Instituut USGS gemeld. De nieuwe beving deed zich om 07.47 uur Belgische tijd voor. Het epicentrum bevond zich op 14,8 km diepte, onder de zee, op 141 km ten zuidzuidwesten van de hoofdstad Wellington.

In de nasleep van de aardbeving werd een tsunami-alarm afgekondigd voor de volledige kuststreek van het land. Het Nieuws-Zeelandse ministerie voor Civiele Bescherming en Rampen Management (MCDEM) vroeg met aandrang om van de kust weg te blijven en naar hoger gelegen gebieden te gaan.

Intussen is die oproep niet langer van kracht voor de meeste kustgebieden. Hoewel eerder golven van tot 5 meter hoog werden verwacht, is de waarschuwing rond 18 uur vanavond verlaagd. Er is nog risico op golven tot maximaal 3 meter.


Tot in Wellington

Het Duitse geologisch instituut (GFZ) schatte de kracht van de aardbeving op 7,9. In Nieuw-Zeeland hebben de autoriteiten het zelf over 6,6. Christchurch werd ook in 2011 al getroffen door een zware aardbeving. Daarbij vielen toen 185 doden, en het hele stadscentrum raakte vernield. Die aardbeving had een kracht van 6,3.

De aardbeving werd gevoeld tot in hoofdstad Wellington, zo'n 400 km ten noorden van Christchurch, en gebeurde om 23 uur lokale tijd.

Ring van Vuur

Op de sociale media berichten Nieuw-Zeelanders over de schade die de aardbeving heeft aangericht. Zo meldt iemand op Twitter dat in Cheviot huizen 'verdwenen' zijn. In bepaalde delen van het land zijn de elektriciteit en de telefoonverbindingen uitgevallen.
In september had een kleine tsunami al de oostkust van Nieuw-Zeeland geraakt, na een zware aardbeving op zee die geen slachtoffers of schade had gemaakt.

Nieuw-Zeeland bevindt zich op de 'Pacifische Ring van Vuur', een gebied waar jaarlijks 15.000 aardbevingen gebeuren.