Bart Swings verovert brons op 1.500 meter
Bart Swings (archiefbeeld). Foto: EPA
Bart Swings is zondag als derde geëindigd op de 1.500 meter tijdens de wereldbekermanche schaatsen in het Chinese Harbin. Swings klokte 1:47.54. Hij moest alleen de Nederlander Sven Kramer (1:46.79) en de Rus Denis Yuskov (1:47.46) voor zich dulden.

De 25-jarige Swings, die zijn eerste WB-medaille van het seizoen veroverde, schaatste in de baan naast Kramer. Met de Nederlander had Swings zich geen betere tegenstander kunnen wensen. Na zes jaar schaatsen kijkt de man uit Herent nog steeds een beetje tegen de veel gelouwerde Kramer op. Het accent van het schaatsen van Kramer ligt al jaren nadrukkelijk op de lange afstanden, maar juist dit seizoen onderscheidde hij zich twee weken geleden met een uitstekende 1.500 meter.

Dat was in het Heilongjiang Skating Center opnieuw het geval. Kramer, die in zijn loopbaan twee keer eerder voor de wereldbeker een 1.500 meter won, kwam in de laatste ronde in de binnenbocht hard onder Swings door. In de voorgaande ovalen was het duel redelijk in balans geweest. Kramer had bij de 1.100-meterpassage met de handen op de rug een voorsprong van vier honderdsten. Met een weergaloze laatste ronde maakte (28.2 tegen 28.9) maakte Kramer het werk af. In de laatste rit moest Swings toezien dat de Russische wereldkampioen Denis Yuskov sneller was.

Opmerkelijk in Harbin was dat Pavel Koelizjnikov zich zondag herstelde van twee verrassende nederlagen op de 500 en 1.000 meter. De Rus, die twee seizoenen lang heerste op de sprint, won de kortste afstand in 34.98. De 18-jarige Chinees Tingyu Gao was een honderdste seconde langzamer.

Tiende op massastart

Swings werd zondag ook nog tiende op de massastart, een aardige conditietest voor de Leuvenaar. Swings rekende tot twee keer toe vluchters in. De eerste keer was een viertal schaatsers weg, onder wie zijn Nieuw-Zeelandse vriend Peter Michael. In de laatste ronden achterhaalde hij diens landgenoot Reyon Kay en de Japannner Ryosuke Tsuchiya.

In een rommelige sprint passeerde Swings als vierde de eindstreep. Omdat hij eerder geen punten had behaald, vond Swings zijn naam in het eindklassement als tiende terug. De overwinning ging naar de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee, voor Alexis Contin uit Frankrijk en Fabio Francolini uit Italië.

Jelena Peeters

Jelena Peeters eindigde bij de vrouwen als achtste. Peeters weet dat ze in de eindsprint tekort komt en is daarom zo slim om het begin van race op jacht te gaan naar punten. Het ene punt leverde haar een plek in de top tien op. De race werd gewonnen door de Canadese specialiste Ivanie Blondin, die de Italiaanse Francesca Lollobrigida (tweede) en de Zuid-Koreaanse Bo-Reum Kim (derde) aftroefde.

Peeters was op de 1.500 meter als negende in de B-groep in 2:02.72 geëindigd. In het wereldbekerklassement heeft de rijdster uit Wuustwezel op deze afstand ook één puntje.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig