Kerry houdt pleidooi om actie tegen klimaatopwarming te blijven ondernemen
Foto: AP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft zondag ervoor gepleit dat zijn land maatregelen blijft nemen tegen de opwarming van de aarde. Donald Trump, die begin volgend jaar Amerikaans president wordt, had zich tijdens zijn campagne regelmatig sceptisch uitgelaten over de klimaatverandering.

Zo had Trump er onder andere mee gedreigd dat Amerika onder zijn leiding uit het klimaatakkoord van Parijs zou stappen. Volgens Kerry willen de meeste Amerikanen dat er nieuwe maatregelen tegen de opwarming genomen worden. Kerry weigerde ook TPP, het handelsverdrag met landen langs de Stille Oceaan, te begraven, zoals Trump ook al beloofde tijdens zijn campagne.

“We gaan moeten wachten om te zien hoe de nieuwe regering dit onderwerp behandelt, maar ik denk dat we op de goede weg zijn en dat de Amerikanen daarvan overtuigd zijn”, aldus Kerry in een gesprek met journalisten, op weg naar Nieuw-Zeeland. Kerry zei te hopen dat Trump zijn verkiezingsbeloftes over het opzeggen van het klimaatakkoord niet toepast.

“Iedereen weet dat er soms een verschil zit tussen uitspraken tijdens een kiescampagne en de manier waarop geregeerd wordt”, aldus Kerry, die vanuit Antarctica doorreisde naar Nieuw-Zeeland. “Als het ijs van Antarctica begint te breken of smelt, zoals nu al aan het gebeuren is, zal dat de zeespiegel met 3,7 meter of meer doen stijgen.”

Op Antarctica kreeg Kerry van wetenschappers te zien hoe ze de impact van de klimaatopwarming onderzoeken en aantonen. “Tot 20 januari (de dag waarop Trump in het Witte Huis komt, nvdr.) zullen we alles doen wat mogelijk is om onze verantwoordelijkheid voor de volgende generaties op te nemen. De bewijzen nemen zo duidelijk toe dat de mensen niet mogen aanvaarden dat er niets gebeurt.”

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig