Topterrorist Abaaoud logeerde in zelfde hotel als Thalys-aanvaller
Abdelhamid Abaaoud. Foto: rr

Abdelhamid Abaaoud, de coördinator van de aanslagen in Parijs, zou onderweg naar de Franse hoofdstad tot in Hongarije gereisd zijn met Ayoub El Khazzani, de dader van de mislukte aanslag op een een Thalystrein in 2015. Dat blijkt uit een rapport van het Centre d’analyse du terrorisme (CAT).

De resultaten van de studie staan in het Amerikaanse tijdschrift Sentinel en werden zaterdag ook gepubliceerd door Le Monde. Abaaoud en El Khazzani verbleven samen in een hotel in Boedapest.

Volgens directeur van het CAT, Jean-Charles Brisard, besliste Abaaoud na de ontmanteling van de jihadistische cel in Verviers om 'zelf ter plaatse te komen' om 'coördinator op het terrein' te worden van de aanslagen van 13 november in Parijs. Hij reisde tot in Hongarije met El Khazzani en verbleef er samen met hem in hetzelfde hotel in Boedapest. Dat toont volgens Brisard an dat er een “directe band” band bestaat tussen de Thalys-aanvaller en terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS).

Uit het rapport blijkt voorts dat El Khazzani vervolgens de trein nam naar Wenen, terwijl Abaaoud met de auto tot in Oostenrijk reisde. In het verleden werd in de media al gewag gemaakt van een band tussen beide.

Topterrorist Abaaoud logeerde in zelfde hotel als Thalys-aanvaller
Foto: Nieuwsblad

Salah Abdeslam

Het rapport zegt ook dat tien jihadisten die betrokken waren bij de terreurdaden in Parijs en de aanslagen van 22 maart in Brussel, naar België werden gesmokkeld door een jeugdvriend van Abaaoud: Salah Abdeslam. Ze zouden naar ons land zijn gebracht met de wagen tijdens 'vier trajecten heen en terug tussen België en centraal-Europa'.

Ontsnapt

Abaaoud kwam op 18 november 2015 in Saint-Denis bij Parijs om in een confrontatie met de politie, maar al sinds 2014 hadden de veiligheidsdiensten overal ter wereld het vermoeden dat Abaaoud het ‘evil genius’ zou zijn achter een reeks aanslagen die vanuit Syrië Europa zouden treffen. Een aantal opgepakte teruggekeerde Syrië­stijders hadden daarover getuigd. Alle lichten sprongen op rood, maar Abaaoud bleef ongrijpbaar.

Vanuit Athene plande Abaaoud in januari 2015 de verijdelde aanslagen van Verviers. Speciale eenheden van de federale politie schoten in de Waalse stad op 15 januari 2015 in een safehouse twee terroristen dood die klaarstonden tot actie over te gaan.

De Standaard achterhaalde dat een dag voor die politie-operatie een Belgische verbindingsofficier naar Athene trok voor een spoedvergadering met de anti-terreurafdeling van de Griekse politie. Daarbij zouden ook leden van de Amerikaanse CIA aanwezig zijn geweest. Zowel de Grieken als de Amerikanen probeerden nog diezelfde avond in Athene twee gsm-nummers te lokaliseren die door Abaaoud gebruikt werden. Maar dat lukte niet meteen. Een dag later, bij het begin van de operatie in Verviers, grendelde de Griekse politie de hele wijk af waar de gsm’s van Abaaoud contact hadden gemaakt. Maar ­Abaaoud kon door de mazen van het net glippen en vluchten naar Syrië.