Sting begint concert in Bataclan met 1 minuut stilte
Foto: REUTERS

Aan de vooravond van de herdenking van de aanslagen in de Franse hoofdstad Parijs heeft concertzaal Bataclan de deuren opnieuw geopend. Sting vroeg zaterdagavond bij aanvang van zijn concert één minuut stilte uit respect voor de slachtoffers van de aanslagen van 13 november 2015.

‘Vanavond moeten we twee zaken met elkaar verzoenen: iedereen herdenken die het leven verloor bij de aanslagen en het leven en de muziek vieren’, aldus de Britse zanger, die beloofde om de slachtoffers nooit te vergeten.

Sting begint concert in Bataclan met 1 minuut stilte
Foto: Reuters

Sting begon zijn optreden met het nummer Fragile, gevolgd door hits als Englishman in New York, Message in a Bottle en Every Breath you Take. Na meerdere bisnummers eindigde hij alleen op het podium, terwijl er een foto werd geprojecteerd van de Amerikaanse journalist James Foley (foto), die werd onthoofd door Islamitische Staat (IS).

Hij zong het nummer The Empty Chai’, met onder meer de tekst Keep my place and the empty chair, somehow I’ll be there(Hou mijn plaats vrij en houd de lege stoel bij, op de ene of andere manier zal er bijzijn) als eerbetoon voor Foley en alle andere terreurslachtoffers. Hij kreeg een oorverdovend applaus en verliet het podium met de woorden ‘Vive le Bataclan!’ (Leve de Bataclan).

Emotioneel moment jaar na bloedbad: stilte en dan heropent Sting de Bataclan. Video: Kaltura

In het publiek waren ongeveer 500 overlevenden en familieleden van slachtoffers van de aanslagen. De 1.000 andere tickets die deze week verkocht werden, waren in minder dan 30 minuten uitverkocht. De opbrengst gaat naar twee slachtofferorganisaties. Het concert werd gefilmd en wordt in de nacht van zondag op maandag uitgezonden door verschillende tv-zenders.

‘Overwinning van de jeugd’

‘Deze terugkeer van het leven in de Bataclan is de overwinning van de jeugd en van de humanistische idealen die sterker zijn dan terreur en verdeeldheid’, verklaarde de Franse minister van Cultuur Audrey Azoulay.

Zondag worden in de Franse hoofdstad verschillende herdenkingsplechtigheden gehouden op de plaatsen waar de terroristen toesloegen. Bij de verschillende aanslagen op 13 november vielen in totaal 130 doden.

Sting begint concert in Bataclan met 1 minuut stilte
Jesse Hughes (archiefbeeld). Foto: AFP

Leden Eagles of Death Metal mogen niet binnen

Twee leden van de band Eagles of Death Metal, de band die vorig jaar op het podium stond toen de terroristen hun aanval uitvoerden in de concertzaal, zijn naar verluidt zaterdag door de directie weggestuurd toen ze het concert van Sting wilden bijwonen.

Jesse Hughes, de zanger van de band had vorig jaar aan de Amerikaanse media verklaard dat het erop leek dat de aanslag van binnen in de zaal werd gecoördineerd en had zich vragen gesteld over de veiligheidsvoorschriften. ‘Ze zijn gekomen en ik heb ze weggestuurd. Sommigen dingen vergeeft men mensen niet’, aldus directeur Jules Frutos. Eerder deze week verklaarde Frutos ook al dat ‘Jesse Hughes het aandurfde om elke twee maanden volledig foute verklaringen de wereld in te sturen. Het is te gek voor woorden, om de security ervan te beschuldigen onder een hoedje te spelen met de terroristen. Enough. Zéro. Point.’

De band had na de aanslag gevraagd om als eerste weer op te treden als de Bataclan weer openging, maar dat weigerde de directie eveneens.

In een mededeling aan het Amerikaanse magazine Billboard ontkent Marc Pollack, de manager van de Eagles of Death Metal, echter met klem dat de twee bandleden die het concert wilden bijwonen werden weggestuurd. 'Jesse heeft zelfs niet geprobeerd om de zaal binnen te raken voor het concert van Sting', aldus Pollack. 'Jesse is eigenlijk gewoon in Parijs om herinneringen aan de tragische gebeurtenissen van een jaar gelden te delen met zijn vrienden, familie en fans. (...) Die laffe Jules Frutos vindt het blijkbaar nodig om de heropening van zijn eigen zaal te bezoedelen met valse geruchten in de pers.'