“Noodtoestand hoogstwaarschijnlijk met enkele maanden verlengd”
Manuel Valls tijdens de herdenking van Wapenstilstand. Foto: AFP

De noodtoestand in Frankrijk zal hoogstwaarschijnlijk in januari nog met enkele maanden worden verlengd vanwege de presidentsverkiezingen in maart en april volgend jaar. Dat heeft de Franse premier Manuel Valls verklaard tijdens BBC HARDtalk.

“Het is moeilijk om vandaag een einde te maken aan de noodtoestand. We gaan bovendien enkele weken van meetings en publieke bijeenkomsten hebben door de presidentsverkiezingen. We moeten ook onze democratie beschermen”, aldus de premier.

“De noodtoestand laat ons bovendien toe om mensen op te pakken en efficiënte administratieve controles te doen. Dus ja, we zullen waarschijnlijk nog enkele maanden met de noodtoestand leven”, zegt hij nog.

De noodtoestand werd ingevoerd na de aanslagen van Parijs op 13 november 2015, waarbij 130 doden vielen. Eind juli werd de uitzonderingstoestand met zes maanden verlengd.

De minister benadrukt nog dat zeer voorzichtig met het onderwerp moet worden omgegaan, maar dat hij denkt dat de kans op een aanval georganiseerd door een commando na de aanslagen in Parijs, eerder in een dalende lijn is. “We kunnen echter wel getroffen worden door aanslagen zoals die in Nice, door individuen die door Islamitische Staat worden aangezet tot aanslagen via het internet, de sociale media, zonder tot in Irak of Syrië te moeten gaan”, aldus Valls.