Energiepremies opnieuw in stijgende lijn
Een warmtepomp. Foto: shutterstock

Er werden vorig jaar opnieuw meer premies toegekend voor energiemaatregelen aan een woning, zo blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Valerie Taeldeman (CD&V) opvroeg bij Energieminister Bart Tommelein (Open VLD). De stijging is opvallend na de terugval in 2014, schrijft De Zondag. Op 1 januari ondergaat het premiestelsel een grondige metamorfose.

Het aantal premies voor dak- en zoldervloerisolatie steeg van 41.000 naar 54.000 en die voor warmtepompen van 1.000 naar 1.500. Ook voor vloer- en kelderisolatie zit het aantal weer in stijgende lijn. Taeldeman spreekt van een goede evolutie na een terugval in 2014.

Ondanks die stijging is Vlaanderen nog niet klaar met de Europese energiedoelstellingen. Om maatregelen voor energie-efficiëntie nog meer aan te moedigen, zal de overheid vanaf 1 januari meer inzetten op totaalrenovatie en minder op individuele premies.

Een goede zaak, volgens Taeldeman. “Als je enkel je dak isoleert, maar enkel glas hebt en zonder spouwmuurisolatie zit, heeft dat weinig meerwaarde. Deze hervorming moet de Vlaming nog meer aanzetten tot energiezuinigheid.”

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig