Obama: “VS moeten weerstaan aan verleiding van isolationisme”
Foto: AFP

De Verenigde Staten moeten aan de verleiding van het isolationisme weerstaan en samenwerken met hun bondgenoten om hun gemeenschappelijke waarden te verdedigen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama verklaard aan de Griekse krant Kathimerini in het kader van zijn laatste bezoek als president aan Europa.

“Onze beste kans op vooruitgang bestaat erin te weerstaan aan het verlangen om op onszelf terug te vallen, en in de plaats daarvan onze gemeenschappelijke waarden in de verf te zetten en samen te werken om er zeker van te zijn dat onze politieke en economische instellingen de welvaart en veiligheid kennen die iedereen verdient”, aldus de ontslagnemende president, die zo een oproep doet aan zijn opvolger Donald Trump, die tijdens zijn campagne zwaar uithaalde naar internationale samenwerkingen zoals de Navo en internationale akkoorden zoals het klimaatakkoord van Parijs.

“De Europese integratie is een van de grootste politieke en economische realisaties van de moderne tijd, die in het voordeel is van de EU-lidstaten, de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Europa is onze belangrijkste economische partner”, aldus de president, die toevoegt dat de Amerikaanse economische belangen samenhangen met een “stabiel en welvarend Europa”.

“De welvaart en de groei worden begunstigd door een transparante, voorspelbare en stabiele omgeving, waarin de rechtsstaat de individuele rechten beschermt en aan lokale ondernemers het vertrouwen geeft dat ze nodig hebben om zich te ontwikkelen, en aan internationale bedrijven de veiligheid geeft die ze nodig hebben om te investeren.”

Obama benadrukt tot slot dat de VS in verband met de oorlog in Syrië trouw moeten blijven “aan hun waarden en het respect voor de menselijke waardigheid”

De president start dinsdag een rondreis die hem naar Griekenland, Duitsland en Peru zal brengen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig