Akkoord om vluchtelingen uit Australische offshore detentiecentra te hervestigen in VS
Premier Malcolm Turnbull. Foto: REUTERS

De Australische regering heeft een akkoord bereikt om honderden vluchtelingen uit de offshore detentiecentra op Nauro en Manus Island over te brengen naar de Verenigde Staten. Dat meldt de Australische premier Malcolm Turnbull. Het gaat om een eenmalig initiatief, aldus de eerste minister

“Het akkoord is enkel geldig voor zijn die zich momenteel in de centra bevinden, en niet voor de mensen die in de toekomst Australië proberen te bereiken”, aldus Turnbull tijdens een persconferentie in Canberra. “Onze prioriteit is om vrouwen, kinderen en families te hervestigen.”

Het hervestigingsprogramma zal worden beheerd door het Hoog VN-Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR), aldus Turnbull. Het is nog niet bekend wanneer de operatie van start zal gaan en Turnbull liet ook niet weten hoeveel vluchtelingen van het programma gebruik zullen kunnen maken, schrijft ABC News.

Op 31 oktober bevonden zich 872 mensen in het Processing Centre op Manus Island in Papoua Nieuw-Guinea en 390 in het centrum op Nauru.

Het aanbod geldt enkel voor de asielzoekers die een officiële vluchtelingenstatus hebben gekregen. Dat is volgens de Australische immigratiediensten al gebeurd bij 675 vluchtelingen op Manus Island en 941 mensen op Nauru. “Mensen die geen bescherming toegekend krijgen, moeten terugkeren naar hun land van oorsprong”, aldus de Australische minister van Immigratie Peter Dutton, die toevoegt dat Australië ook met Nauru onderhandelt over visa van twintig jaar voor de vluchtelingen die het voorstel tot hervestiging naar de VS weigeren.

“Mensensmokkelaars verslaan”

Oppositieleider Bill Shorten is tevreden met het akkoord. “Dit is exact wat we wilden met de deal met Maleisië enkele jaren geleden”, die door de regerende Coalition werd afgeblokt, aldus Shorten. “Het heeft de huidige regering meer dan drie jaar gekost om dit eenmalig akkoord te onderhandelen, maar we zijn tevreden als dit een einde betekent aan de onbeperkte detentie, zeker voor echte vluchtelingen, die de kans zullen krijgen om regionaal hervestigd te worden”, zegt de linkse oppositieleider nog. “Want Labour en de Liberalen gaan er nu eenmaal tezamen voor om de mensensmokkelaars te verslaan en we zullen met de regering samenwerken zodra ze ons gebrieft heeft over de details van het akkoord.”

Akkoord om vluchtelingen uit Australische offshore detentiecentra te hervestigen in VS
Manus Island. Foto: REUTERS

Canberra hanteert al jaren een erg streng migratiebeleid. Boten met kandidaat-vluchtelingen worden systematisch terug de zee in gedreven. Migranten die er toch in slagen de kust te bereiken, worden voor de duur van hun asielaanvraag opgesloten in detentiecentra buiten Australië, onder meer in Nauru en in Manus op Papoea Nieuw-Guinea. Als hun asielaanvraag uiteindelijk wordt aanvaard, kunnen ze vaak niet anders dan op één van de eilanden blijven.

Mensenrechtenorganisaties trekken daarover al jaren aan de alarmbel. De regering is er ondertussen mee akkoord gegaan om het detentiecentrum op Manus Island te sluiten, maar liet ook al weten dat de asielzoekers geen kans maken om in Australië opgevangen te worden.