Opnieuw tienduizenden Amerikanen zijn zaterdag op straat gekomen om te protesteren tegen de pas verkozen president Donald Trump. In New York trokken minstens 15.000 mensen via Fifth Avenue naar de Trump Tower, terwijl in Los Angeles meer dan 10.000 mensen samenkwamen. Trump roept de Amerikanen ondertussen op om zich te verenigen.

Voor de vierde avond op rij riepen de manifestanten slogans als “geen racistisch Amerika”, “Donald Trump moet vertrekken” en “Trump is niet mijn president”. Vrijdag werd tijdens een manifestatie in Portland, Oregon, nog een persoon neergeschoten.

Trump riep de Amerikanen zaterdag via Twitter op om zich te verenigen. “Dit zal een geweldige tijd worden in het leven van ALLE Amerikanen. We zullen ons verenigen en zullen winnen, winnen, winnen”, aldus de verkozen president.

 

 

Petitie voor Clinton

Aanhangers van Hillary Clinton, de Democratische verliezer van de presidentsverkiezing, hebben ondertussen een petitie gestart om de leden het Electoral College ervan te overtuigen toch nog op Clinton te stemmen op 19 december. Clinton kreeg bij de verkiezingen meer stemmen, maar verloor toch omdat Trump meer kiesmannen verzamelde.

Theoretisch gezien kunnen die kiesmannen toch nog beslissen om niet op de aan hen toegewezen kandidaat te stemmen, maar die kans wordt door experts als zeer klein gezien. Al 3,7 miljoen mensen ondertekenden de petitie.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig