Minderhedenforum: 'Niet overtuigd dat Piet-figuur moet blijven'
Foto: pn
Het Minderhedenforum juicht het 'Pietenpact', de vrijdag door het Vlaams-Nederlands huis deBuren gelanceerde intentieverklaring om Sinterklaas te vieren zonder raciale stereotyperingen, toe, maar zal het pact voorlopig niet ondertekenen, omdat het nog niet ver genoeg gaat, zo laat directeur Wouter Van Bellingen weten.

Het Gemeenschapsonderwijs, het Katholiek Onderwijs, de Gezinsbond, Vlaamse kindertelevisiezenders en -producenten, jeugdtheaters en speelgoedketen Dreamland hebben het pact al ondertekend. Ook kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen, Bart Peeters, Hugo Matthysen en Stijn Coninx staan achter de compromistekst die Piet handhaaft maar alle racistische verwijzingen bant. Vanaf 2017 zullen ze alleen maar pieten met roetvegen, ongeschminkte pieten of andere varianten laten aantreden.

De tekst staat ter ondertekening op de website van DeBuren. De bedoeling is dat zoveel mogelijk organisaties, bedrijven, scholen en individuele personen in Nederland en Vlaanderen dit Pietenpact digitaal ondertekenen. Op die manier wil de intentieverklaring als breed gedragen compromis het nieuwe normaal worden in ons taalgebied.

Het Minderhedenforum is blij met het initiatief maar ondertekent het dus nog niet: 'Het 'Pietenpact' is een waardevol initiatief om de raciale stereotyperingen te bannen binnen Sinterklaas, het belangrijkste kinderfeest in Vlaanderen en Nederland', aldus directeur Van Bellingen. 'Maar voor ons als belangenbehartiger van mensen met een migratie-achtergrond, is het op dit moment nog niet mogelijk om het pact te ondertekenen.' 

'Momenteel zijn we niet overtuigd dat de huidige 'piet'-figuur moet gehandhaafd worden', stelt Van Bellingen. 'We sluiten echter nog niet uit om op termijn toch het pact te ondertekenen wanneer de einddoelstelling van het Pietenpact meer duidelijk wordt. We zijn dan ook bereid om hierover de dialoog aan te gaan met deBuren en alle mede-ondertekenaars.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in