Hoop voor 2020: “Belgian Tornados zeggen dat ze nog beter kunnen”
Foto: Photo News

“We lieten echt een geweldige chrono noteren”, vertelt Jacques Borlée, de trainer van de Belgische estafetteploeg op de 4x400 meter, over de tijd van 2:58.52 die de Belgian Tornados liepen in de finale op de Olympische Spelen van Rio en zo maar nipt naast het brons grepen. “En het is formidabel dat de jongens allemaal zeggen dat ze nog sneller kunnen lopen en een tijd van 2:57 kunnen halen. Vroeger zei ik dat ze 2:58 konden lopen en waren ze daar niet allemaal van overtuigd.”

“Ik ben er zeker van dat we sneller kunnen lopen dan in Rio”, meent Kevin Borlée. “Als ons dat lukt, gaat dat ons veel opleveren in de kampioenschappen en misschien ook op de Olympische Spelen van Tokio in 2020.”

Kevin en Jonathan Borlée staan nu al acht jaar aan de top van hun discipline, de 400 meter. Maar de bekendste tweeling van de Belgische atletiekwereld denkt nog lang niet aan stoppen. “Om opnieuw vier jaar te presteren en blessurevrij te blijven, moet je de tijd nemen om terug te keren en zo maximaal te herbronnen”, vertelt Jonathan Borlée, die wel toegeeft met zowel mentale als fysieke vermoeidheid te worstelen. “We gaan stap voor stap terugkeren en niet meteen voluit gaan. In het begin van het seizoen zal ik de hoeveelheid inspanningen doseren om top te zijn in het zomerseizoen.”

De blessure van Kevin Borlée aan de achillespees is bijna verleden tijd. “Het is voor 90 procent opgelost. Als ik er opnieuw vier jaar wil bijdoen, zal ik voorzichtig moeten zijn tot het probleem volledig opgelost is. Ik zal geen enkel risico nemen want ik wil absoluut vermijden dat het een chronisch probleem wordt.”

Dylan, de jongste Borlée van de familie, zit in een andere situatie. Hij heeft de trainingen op de atletiekpiste reeds hervat. “Ik wil voluit gaan, maar wil ook blessures vermijden. Het volgende doel is om dicht in de buurt van de 44 seconden te lopen en een hoger niveau te halen (zijn persoonlijk record is 45.57 uit 2015). Daar zal ik hard en veel voor moeten trainen.”

“Ze kunnen allemaal hun persoonlijk record verbeteren in de komende vier jaar, maar daar zal veel energie voor nodig zijn”, vertelt hun vader en coach Jacques Borlée. “We hebben het project van de Belgian Tornados al besproken voor de periode na de Spelen van Tokio in 2020, omdat er veel aanstormend talent op komst is. Het zou fantastisch zijn als zij het werk van Kevin en Jonathan na 2020 kunnen verderzetten. Ik ben daar zeer optimistisch over.”

Jacques Borlée heeft ook plannen om een team samen te stellen dat uitsluitend voor zijn atleten zal werken, die zich zo in alle rust en kalmte kunnen concentreren op hun trainingen. “Voor mij zou het absoluut een geweldige uitdaging zijn om zo’n project te lanceren, dat dankzij zijn methodologie in werking kan blijven.”