Italiaanse ploegleiders in opspraak omdat ze renners ‘laten betalen’ voor plekje in ploeg
Foto: BELGAIMAGE

De Italiaanse ploegleiders Gianni Savio van Androni Giocattoli, Angelo Citracca van Wilier-Southeast en Bruno Reverberi van Bardiani-CSF zijn in nauwe schoentjes gekomen na getuigenissen over het druk zetten op renners om zelf sponsors te vinden om zo hun plaats in het team te verzekeren. Het trio werd door de tuchtcommissie van de Italiaanse wielerbond vrijgesproken, maar daarmee is de kous niet af. Volgens Cyclingnews heeft de Internationale Wielerbond UCI immers het dossier opgevraagd met het oog op het toekennen van de licenties voor de teams.

De ploegleiders werden ervan beschuldigd het profbestaan van de renners te laten afhangen van het vinden van een sponsor die winst voor het team garandeerde, terwijl de sportieve kwaliteiten van de coureur pas op de tweede plek kwamen. De bal ging aan het rollen door een reportage in de Italiaanse krant Corriere della Sera, waarin geclaimd werd dat talloze Italiaanse wielrenners persoonlijke sponsors moesten meebrengen om in een profteam te raken, en sommigen zelfs een deel van hun officiële salaris moesten terugstorten via geheime bankrekeningen. Ook was er sprake van verboden opties in contracten waardoor renners moesten betalen als ze een plaatsje bij een groter team kregen.

Op die manier krijgen de renners die sponsors kunnen meebrengen of gewoon zelf veel geld hebben, voorrang op coureurs met meer talent. De krant pakte zo ook uit met het verhaal van Matteo Mammini. Die werd in 2012 vierde op het EK U23 en zesde op het WK U23, maar had moeite met een ploeg te vinden die hem een profbestaan kon gunnen. Uiteindelijk wilde een “bekende Italiaanse ploegleider” hem een contract van twee jaar geven... op voorwaarde dat Mammini 50.000 euro betaalde. De renner kreeg een lening van de bank, maar was uiteindelijk zo gedegouteerd dat hij het geld gebruikte om zijn eigen koffiezaak te openen.