Leider van Belgische terreurcel opgepakt na maandenlange zoektocht
Foto: Photo News

Er is een achtste persoon gearresteerd in verband met het zogenaamde ‘netwerk van Jumet’. Het zou gaan om de leider van de Belgische terreurcel. Dat meldt RTL.

Even een terugblik. In januari werden na huiszoekingen Albin M. en Nawel Z. aangehouden in verband met de cel. Een koppel dat snel radicaliseerde en van plan zou zijn naar Syrië te trekken. Bilal M. erkende te willen aansluiten bij ISIS om jihadist te worden om na zijn terugkeer in Europa ‘de ongelovigen te doden’. Een eerste psychiatrisch onderzoek wees op een laag IQ, op de grens van mentale debiliteit. Er zal een nieuwe test afgenomen worden.

In de zaak werden nog andere personen in verdenking gesteld: een minderjarige die contact had met Nawel Z., Ahmed O. en Youssef B. die hulp aan kandidaat-jihadisten zouden geboden hebben, en Mohamed M., die contact had met de belangrijkste verdachten.

Bovenop die zeven verdachten werd volgens bronnen van RTL nu dus een achtste persoon opgepakt. De arrestatie vond plaats in Frankrijk en kwam er na een zoektocht van zes maanden. Het zou gaan om de leider van het ‘netwerk van Jumet’, die het verborgen berichtenplatform ‘Telegram’ modereerde. Daar kunnen jihadisten met elkaar communiceren en de man zou de gesprekken tussen bovenstaande verdachten gemodereerd hebben.

RTL meldt daarnaast dat er banden zouden zijn tussen dit dossier en dat van Ines Madani, de vrouw die in september een aanslag met gasflessen wilde plegen op de Gare de Lyon in Parijs. Eerder werd uit het onderzoek al bekend dat er telefonische contacten waren tussen de terreurcel en Mohamed Abrini, de ‘terrorist met het hoedje’ van de aanslagen op Zaventem.