WB baanwielrennen. De Pauw bezorgt België tweede medaille
Foto: Photo News

Het Belgische kwartet Kenny De Ketele, Moreno De Pauw, Robbe Ghys en junior Gerben Thijssen mag zaterdag in de Omnisporthal in Apeldoorn knokken om een gouden medaille op de wereldbeker baanwielrennen. Nadat de Belgen in de kwalificaties de derde tijd rijden, wonnen ze van het Nederlandse team. Morgen nemen ze het tegen Canada op. Moreno De Pauw bezorgde België vrijdagavond nog een tweede medaille door brons te pakken in de scratch. Lotte Kopecky greep net naast een medaille in het omnium.

Finale ploegenachtervolging tegen Canada

De Belgische ploegenachtervolgers tekenden voor een knalprestatie in de Omnisporthal in Apeldoorn. Jonas Rickaert verving Moreno De Pauw in het kwartet dat het haalde van Nederland. “Chapeau voor de jongeren Robbe Ghys en junior Gerben Thijssen, die debuteerde en in zijn allereerste WB-wedstrijd meteen een medaille wint”, glunderde Kenny De Ketele. België nam meteen een kleine voorsprong en diepte die snel uit toen de Nederlandse ploeg tot drie renners werd gereduceerd. “Deze keer zat het wat mee en dat mag ook wel eens. Een medaille pakken in een olympisch nummer is onverhoopt mooi. Hier moeten we verder op bouwen.”

Brons voor De Pauw

Aan die zekere medaille voegde Waaslander Moreno De Pauw nog een bronzen eremetaal toe in de altijd grillige scratch. De Pauw moest alleen de Wit-Rus Raman Ramanau (goud) en de Brit Christopher Latham (zilver) voor zich dulden. “Het was zoals altijd onoverzichtelijk”, vertelde Moreno. “Ik wist dat we met een negental in de nulronde reden. Ik focuste op de Brit en de Ier. De Wit-Rus glipte door de mazen van het net. Van ver zette ik me op kop en hield het tempo hoog. In Parijs deed ik dat niet en daar kwamen ze in het slot nog over mij. Dit is mijn derde medaille nadat ik eerder deze winter al eremetaal won op het EK in Parijs en de WB in Glasgow. Vul aan met de overwinning in de Londense zesdaagse en ik mag niet klagen.”

Lotte Kopecky grijpt net naast medaille

Lotte Kopecky eindigde in het omnium als vierde. Met 106 punten finishte ze achter de Nederlandse Kirsten Wild (122 ptn), de Britse Emily Kay (107) en de Italiaanse Rachele Barbieri (106).