Maar liefst 150.000 bezoekers op tachtigste boekenbeurs
Foto: Katrijn Van Giel

Met iets minder bezoekers dan vorig jaar, maar ook met een erg drukke slotdag komt vrijdag een einde aan de 80ste editie van de Boekenbeurs. Volgens organisator André Vandorpe was die ‘erg succesvol’, ondanks kritische geluiden.

Op de jaarlijkse hoogmis voor de litteratuur boden zo’n honderd standhouders dit jaar zo’n 65.000 titels te koop aan. Honderden auteurs, waaronder Pascale Naessens, Ish Ait Hamou en Toni Coppers, zetten hun handtekening tijdens in totaal 2.000 signeersessies, bovenop 300 optredens en lezingen die werden georganiseerd.

‘Het was een bijzonder succesvolle feesteditie, die bijzonder werd gesmaakt’, zegt Vandorpe. ‘We telden dit jaar 150.000 bezoekers (een fractie minder dan de 153.000 vorig jaar, red.). Daarmee is het tegendeel bewezen van wie zegt dat de Boekenbeurs aan het einde van haar verhaal zat. Het blijft een monument.’

Het bestverkochte boek was ‘Koken met gezond verstand’ van Jeroen Meus, gevolgd door ‘Het smelt’, de debuutroman van Lize Spit. De eerste strip was ‘Gebroken Zwart’ van Kiekeboetekenaar Merho.

Het beste kinder- en jeugdboek was ‘De wereld rond in 80 dagen’ van onder meer Koen Brandt en Paul Wauters. ‘Over God’ van Etienne Vermeersch voerde de categorie informatieve non-fictie aan.

Centrale campagne dit jaar was ‘Boek tijd voor een boek’, een actie die vooral occasionele lezers wil aanspreken. ‘Dit krijgt weerklank in de handel’, zei Vandorpe.

Vrijdag, de laatste dag, was het nog over de koppen lopen. Dat kwam mogelijk mee door signeersessies van onder andere voormalig wielrenner Fabian Cancellara en een grote wafelenbak, georganiseerd naar aanleiding van het overlijden van Nerotekenaar Marc Sleen.

De 81ste editie van de Boekenbeurs vindt opnieuw plaats in Antwerp Expo. Uitbater Artexis plande eerder een grote verbouwing in 2017, maar die zou volgens Vandorpe zijn uitgesteld naar 2018. Hij gaf vrijdag ook aan dat er de laatste weken gesprekken worden gevoerd over samenwerkingsverbanden, onder meer met ‘Foire Du Livre’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig