Olivia Borlée gaat zich voortaan toeleggen op 400 meter
Foto: Photo News

Nafissatou Thiam is deze week niet de enige olympisch kampioene op de jaarlijkste stage van Team Belgium in Lanzarote. Ook Olivia Borlée is als gouden medaille aanwezig op de atletiekpiste van het Spaanse eiland. Borlée behaalde op de Spelen van 2008 in Peking oorspronkelijk een zilveren medaille met de estafetteploeg op de 4x100 meter, maar kreeg in september van dit jaar toch nog het goud uitgereikt door dopinggebruik bij de Russische winnaressen. “Het zien van de gouden medaille heeft iets veranderd. We hebben het dan echt kunnen beseffen. De Memorial Van Damme was de ideale gelegenheid om ze te krijgen.”

De aanwezigheid van Olivia Borlée op de stage van het BOIC is een duidelijk signaal voor het vervolg van haar carrière. “Na het krijgen van de gouden medaille heb ik me afgevraagd of ik niet beter een punt achter mijn carrière zou zetten na zo’n mooi moment. Vervolgens heb ik gepraat met mijn papa en verschillende andere mensen uit mijn entourage. De zin om door te gaan is er nog altijd. Ik heb hard gevochten om terug op niveau te komen. Er was geen enkele reden om te stoppen. Atletiek is op dit moment mijn leven, niet binnen tien jaar. Ik zal na mijn carrière nog een heel leven hebben om andere dingen te doen”, verklaart Borlée.

“Ik heb de moeilijke jaren door blessureleed overleefd dankzij de steun van mijn broers, mijn vader en de hele ploeg rondom mij. We hebben een ongelooflijke groep en mogen ons gelukkig prijzen dat we dit met de familie mogen meemaken. Ik weet niet zeker of ik nog verder zou zijn gegaan zonder hen.”

Olivia Borlée staat voor een grote verandering met de overstap van de 100 meter naar de 400 meter, het lievelingsnummer van de familie Borlée. “Ik heb zin om een nieuwe uitdaging aan te gaan en me te testen op de 400 meter (haar persoonlijke record bedraagt de 53.38 die ze liep in 2014). Ik ga de 400 meter wel combineren met de 200 meter, want ik denk dat ik ook daar mijn persoonlijk record kan verbreken (22.98 in 2006). Na het indoorseizoen gaan we beslissen op welk nummer ik me ga focussen voor het WK van Londen in 2017.”

Op 30-jarige leeftijd beseft Olivia Borlée dat haar lichaam meer tijd nodig heeft om te recupereren. “Maar het heeft ook als voordeel dat ik nu mijn lichaam beter ken, net als mijn limieten. Op de 400 meter zie je ook meer oudere atleten die goeie prestaties leveren”, besluit de Belgische vlaggendraagster van de openingsceremonie op de Olympische Spelen in Rio van afgelopen zomer.