Myriam Blavier (-52 kg) is op het EK judo voor beloften in het Israëlische Tel Aviv vijfde geworden. Ze verloor de kamp voor brons met één strafpunt van de Hongaarse Katinka Szabo. De Kosovaarse olympisch kampioene Majlinda Kelmendi had wel bijzonder veel lof voor onze landgenote.

Kelmendi was gastcommentator in Tel Aviv en had voor aanvang van de kamp lovende woorden voor Myriam Blavier. “Zij is één van de grootste talenten uit onze gewichtsklasse en een echte vechter. Wellicht mist ze nog ervaring om het in een beslissende kamp te halen van een drie jaar oudere tegenstrever”.

Haar woorden bleken profetisch want in een gelijkopgaand duel, waarin de Hongaarse de meeste aanvallen inzette maar de counters van Blavier heel gevat waren, kon geen van beiden scoren. Anderhalve minuut voor tijd kreeg de Waalse juniore een strafpunt voor afhouden en dat bleek beslissend voor de uitslag.

De meest indrukwekkende prestatie leverde Blavier in de eerste kamp van de herkansingen tegen de Kroatische Tena Sikic, die dit jaar bij de senioren al brons veroverde op de Grand Prix van Ulaanbaatar (1/7), de Grand Slam van Tyumen (16/7) en de Grand Prix van Tashkent (6/10). Daarin scoorde onze landgenote drie yuko’s terwijl Sikic er maar één achter haar naam kon krijgen.

Myriam Blavier won eerst met ippon van de Oostenrijkse Madelene Rubinstein, vervolgens met waza-ari van de Russin Zarina Babinyan om vervolgens met een yuko te verliezen in de Golden Score tegen de Italiaanse Fabiola Pidroni.

Bij de heren -60 kg werd Jorre Verstraeten zevende nadat hij in de eerste kamp van de herkansingen met yuko verloor van de Nederlander Tornike Tsjakadoea. Een geblesseerde Evelien Cappaert (-52 kg), Maxine Heyns (-63 kg), Adlan Katchikaev (-66 kg) en Loïc Demierbe (-73 kg) werden voor de kwartfinales uitgeschakeld en mochten zo niet herkansen.

Zaterdag komen in Tel Aviv nog Sophie Berger en Gabriella Willems (beiden -70 kg) en Matthias Casse (-81 kg) in actie.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig