‘Donald Trump heeft TTIP geen enkele keer vermeld’
Cecilia Malmström Foto: EPA

De Europese commissaris voor Handel, Cecilia Malmström, verwacht dat de onderhandelingen over TTIP, het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten, na de verkiezing van Donald Trump bevroren zullen worden. De Europese ministers van Handel kwamen vrijdag voor het eerst sinds het handelsverdrag met Canada ondertekend werd weer samen.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders kwam in de marge van die ontmoeting terug op de moeilijkheden rond die goedkeuring. Hij pleit voor meer transparantie en communicatie.

‘TTIP gaat waarschijnlijk in de diepvriezer. Wat er zal gebeuren als het ontdooid wordt? Ik denk dat we moeten wachten en bekijken wat er zal gebeuren’, aldus Malmström na afloop van de vergadering. Eind september had de EU al afgezien van de plannen om TTIP af te ronden voor het einde van Obama’s ambtstermijn.

‘Donald Trump heeft tijdens zijn campagne TTIP geen enkele keer vermeld’, zei Malmström over de eerder deze week verkozen Republikein. ‘We weten niet wat hij wil. We moeten wachten.’ Trump gaf in zijn campagne al te kennen geen groot liefhebber te zijn van vrijhandelsverdragen. Onder meer het nog maar net afgesloten Transpacifisch Verdrag kan wat hem betreft op de schop.

Zowel voor Malmström als voor de Slovaakse minister van Economie Peter Ziga ‘ligt de bal nu in het kamp van de Amerikaanse regering’. ‘De EU heeft de deur van de dialoog niet gesloten’, aldus nog Ziga.

De Franse minister van Buitenlandse Handel Mathias Fekl ging nog verder. ‘De onderhandelingen zijn dood en ik denk dat iedereen dat weet, zelfs al zijn er veel mensen die dat niet willen toegeven.’

De Europese ministers zijn vrijdag overeengekomen om een document op te stellen over de stand van zaken van TTIP, en vervolgens de positie van de nieuwe Amerikaanse regering af te wachten. Ook bij de opstelling van dat document zal volgens Reynders nagegaan moeten worden hoe de transparantie en de communicatie te verbeteren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig