Courtois: “Niet makkelijk om vaak met andere verdediging te moeten spelen”
Foto: Photo News

Thibaut Courtois staat voor zijn 47e wedstrijd als Rode Duivel. De nationale nummer één kreeg in de oefeninterland van twee dagen geleden tegen Nederland (1-1) nog rust, in de WK-kwalificatie-interland van zondag tegen Estland hoopt en verwacht hij opnieuw tussen de palen te staan. “Iedereen wil altijd spelen bij de Rode Duivels, maar één keer op de bank zitten is geen probleem. De trainer beslist”, klonk het vrijdag bij het sluitstuk van Chelsea na afloop van de training in Tubeke.

Courtois zag vanop de bank in de Amsterdam ArenA dat het op defensief vlak niet altijd even goed was tegen Oranje. Voor doelman Simon Mignolet stonden Christian Kabasele (die in extremis Vincent Kompany moest vervangen), Laurent Ciman en Jan Vertonghen. De afwezigheid van de geblesseerden Kompany, Toby Alderweireld en Thomas Vermaelen was zicht- en voelbaar.

“Het is niet makkelijk om zo vaak met een andere verdediging te moeten spelen”, oordeelde Courtois. “We hebben nu wat pech dat die blessures samenvallen, maar de andere spelers hebben ook voldoende kwaliteiten en als ploeg verdedig je samen. Wanneer je met spelers als Vincent en Toby twee uitstekende verdedigers uit de Premier League mist, boet je automatisch aan kwaliteit in”, klonk het bij Courtois, die al lang geen tegentreffer moest slikken. “Het belangrijkste is winnen, maar zeker in thuismatchen moet je sowieso altijd proberen om geen goals tegen te krijgen.”

Ciman: “Foutjes liggen aan gebrek aan automatismen”

Courtois krijgt zondag in zijn defensie normaal gezien Ciman voor zich. “Het klopt dat we tegen Nederland enkele foutjes maakten”, stelde de verdediger van Montréal Impact, “al ligt dat ook aan het gebrek aan automatismen. Bij de Rode Duivels krijg je altijd weinig tijd om je voor te bereiden, maar die automatismen komen wel”, klonk het.

Nog een rijtje daarvoor krijgt Steven Defour mogelijk opnieuw het vertrouwen van Roberto Martinez. De middenvelder van Burnley trainde vrijdag dan wel niet, maar zelf is hij naar eigen zeggen klaar voor de strijd. “Ik heb wat last aan de hamstring, maar dat is niets ernstigs. In vergelijking met de wedstrijd tegen Nederland zullen we zondag zeker sneller moeten spelen en moeten we meer bewegen zonder bal. Misschien stonden we woensdag onbewust in ons hoofd wel iets te ‘los’ op het veld, zondag zal de mentaliteit wel anders zijn”, voorspelde Defour.