Europees kampioen Toon Aerts wint Jaarmarktcross in Niel

Toon Aerts heeft de Jaarmarktcross in Niel gewonnen. De Europees kampioen was Kevin Pauwels en de Nederlander Corné van Kessel te vlug af. Wout van Aert en Mathieu van der Poel waren niet afgezakt naar Niel.

Het was Gianni Vermeersch die meteen het hele pak op sleeptouw nam. Pauwels kende problemen bij het oprijden van een brug en zakte hierdoor weg in het deelnemersveld. Jim Aernouts versnelde en kon zo afgescheiden de tweede ronde aansnijden. Achter de eenzame leider volgde een groepje met Toon en Thijs Aerts en Walsleben. Kevin Pauwels was dan reeds aan zijn inhaalbeweging begonnen en volgde op 40 seconden.

Jim Aernouts bleef fiks doorgeven. Achter hem sloegen Toon Aerts en Walsleben de handen in elkaar. Niet voor lang evenwel. Toon Aerts voelde zich immers de betere van de twee en overbrugde in zijn eentje de kloof naar zijn teamgenoot Aernouts. De twee bleven echter niet lang samen. Toon Aerts versnelde op een technische strook en hield op vijf ronden van het einde 5 seconden voorsprong op zijn teamgenoten Aernouts en de Nederlander Corné van Kessel. Wat verderop volgden Walsleben en Kevin Pauwels.

Jim Aernouts kon het hoge tempo van Corné van Kessel niet meer aan en hij haakte voorin af. Kevin Pauwels glipte over Walsleben en Aernouts zo naar de derde plaats.

Nog voor de passage aan het spinnenweb vervoegde Pauwels de Nederlander en liet hem even in de steek. Leider Toon Aerts sneed daarop een bocht veel te enthousiast aan en kwam ten val waardoor het duo Pauwels-van Kessel plots volgde op 17 seconden. Net voor het ingaan van de voorlaatste ronde gooide Kevin Pauwels Corné van Kessel van zich af en ging alleen op jacht naar Toon Aerts. Hij zou er echter niet in slagen de Europese kampioen te vervoegen. Toon Aerts kon uitgebreid het zegegebaar maken en hij volgt Kevin Pauwels op als eindlaureaat van de Jaarmarktcross.

Top tien:

1. Toon Aerts (Telenet-Fidea) in 1u02:00

2. Kevin Pauwels op 0:35

3. Corné van Kessel (Ned) 0:37

4. Philipp Walsleben (Dui) 1:14;

5. Tom Meeusen 1:20;

6. Jim Aernouts 1:29;

7. Marcel Meisen (Dui) 1:38;

8. Dieter Vanthourenhout 1:55;

9. Gianni Vermeersch 2:07;

10. Stan Godrie (Ned) 2:48.

Aerts: “Leef op een wolk”

“Eigenlijk leef ik op een wolk. Vandaag pak ik opnieuw een heel mooie zege”, straalde Toon Aerts na afloop. “Ik rijd al een poosje met een goed gevoel rond en ik krijg enorm veel steun van mijn supporters. Zoals het nu loopt, is het schitterend. Ik reed rondenlang op kop en ik begin dat steeds maar liever en liever te doen. Ik leg het tempo zo hoog mogelijk en kon vandaag opnieuw voorop blijven. Wel was het opletten geblazen op de schuine kant van de Rupeldijk.”

Toon Aerts heeft van zijn ploegmakkers de bijnaam ‘Tony 450’ meegekregen. “Die naam kreeg ik op een ploegstage”, legt hij uit. “We moesten een inspanningstest doen. Die bestond eruit twintig minuten bergop te rijden. Ik stampte toen 450 watt en meteen was de bijnaam een feit, een leuk iets.”

Even zag het er vrijdag benard uit toen Aerts in een bocht onderuit gleed. “Ik had gelukkig voldoende voorsprong bijeen gesprokkeld om het rustig op te nemen. Het was hier op sommige plaatsen een echte ‘strompelcross’. Iedereen zal wel een foutje gemaakt hebben in deze cross. Ik ben niet in paniek geschoten en kon zo met een gerust gemoed de slotronde intrekken. Jim Aernouts bepaalde het eerste wedstrijdgedeelte. Ik kon naar hem toe rijden maar spijtig genoeg kon hij mijn wiel niet houden. Ik ben blij dat ik in Niel kan winnen want dit is toch een veldrit met traditie. Natuurlijk staat het behalen van mijn Europese titel daar stukken boven.”

Pauwels: “Opeenstapeling van tegenslagen”

Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games) eindigde als tweede na Toon Aerts. “Ik kende enorm veel pech vandaag. Het begon al bij het oprijden van dat brugje. Daar moest ik uit de klikpedalen en voet aan grond zetten. Ik begon zo helemaal aan de staart van het peloton aan de tweede ronde”, foeterde Pauwels. “Daarna kwam ik nog enkele keren ten val. Bovendien moest ik even stoppen om mijn schoen weer dicht te knijpen. Het bleef een opeenstapeling van tegenslagen vandaag. Ik moest omzeggens van bij de start achtervolgen.”

“Ik reed op een gegeven moment op 40 seconden van de leider. Daarna kon ik die kloof beperken naar een seconde of tien. Ik geloofde erin maar toen ik dan geen meter meer dichter kwam op Toon Aerts, wist ik dat een tweede plaats het hoogst haalbare zou zijn”, aldus Pauwels. “Ik heb nog steeds niet gewonnen dit seizoen, maar ik doe verder en hoop die eerste zege van het seizoen zo snel mogelijk te behalen.”

Van Kessel: “Mag niet klagen met deze derde plek”

Corné van Kessel (Telenet-Fidea) mocht als derde het podium op. De Nederlander probeerde in de laatste rechte lijn nog naar Kevin Pauwels toe te rijden, maar die pakte plaats twee achter Toon Aerts.

“Ik was blij dat het hier minder glad was dan verwacht. Zeker met de regen die de afgelopen dagen uit de hemel viel”, stelde de 25-jarige Van Kessel. “Ik werd na de start op het brugje, waarna we het veld inreden, wat opgehouden. In de draaimolen of het spinnenweb kon ik plaatsjes opschuiven. Toon Aerts kwam ineens bij mij. Ik kon nog even bij hem blijven maar had al snel door dat ik niet bij machte was om hem de hele cross te volgen. Hij moest niet op mij wachten want Kevin Pauwels was immers op komst.”

“Knap wat Toon vandaag gedaan heeft”, zei Van Kessel over zijn ploegmaat. “Hij heeft opnieuw laten zien dat hij die Europese trui meer dan waard is. Afgelopen zomer was hij al sterk, hij trekt die lijn nu verder door. Ik had de laatste ronde nog veel kracht over en probeerde alsnog naar Kevin Pauwels te rijden. In de laatste rechte lijn probeerde ik hem nog voorbij te steken met een sprint, maar hij keek net achterom en versnelde op zijn beurt. Ik mag niet klagen met deze derde plaats.”