Zuckerberg: ‘Facebook speelde geen rol in overwinning Trump’
Foto: EPA

De sociale netwerksite Facebook kreeg de voorbije dagen nogal wat kritiek omdat het een belangrijke rol zou gespeeld hebben in de verkiezing van Donald Trump. Facebook-topman Mark Zuckerberg vindt die kritiek ‘geschift’.

Heel wat Amerikaanse journalisten wezen de voorbije dagen Facebook met de vinger omdat het algoritme van de sociale netwerksite ook heel wat nepberichten prominent in de tijdlijn van Facebook-gebruikers plaatst.

Journalist Joshua Benton publiceerde een felle aanklachttegen Facebook, nadat hij op de Facebookpagina van de burgemeester van zijn geboortedorp verschillende berichten van onbestaande nieuwssites aantrof die argeloos waren overgekomen. ‘Hillary Clinton Calling for Civil War If Trump Is Elected’, ‘Pope Francis Shocks World, Endorses Donald Trump for President’ en ‘Barack Obama Admits He Was Born in Kenya’ klonk het onder meer.

Volgens de journalist heeft het sociale netwerk met het verspreiden van dit soort nepnieuws burgers misleid, en de kloof tussen conservatief en progressief Amerika verder vergroot.

Bovendien zou Facebook, voor heel wat mensen een belangrijk nieuwsmedium, zijn gebruikers ook alleen maar confronteren met die berichten die aansluiten bij hun politieke voorkeur, waardoor ze nauwelijks in aanraking komen met andere meningen en hun eigen mening alleen maar wordt versterkt.

‘Facebook schaadt onze democratie’, klonk het de voorbije dagen meer dan eens. ‘Want in een gezonde democratie moet je ook in aanraking komen met tegengestelde meningen in aanraking komen.’

‘Kritiek is geschift’

Op een techconferentie deed Zuckerberg die kritiek af als ‘geschift’. Zuckerberg erkent dat Facebook ook nepnieuws helpt verspreiden door aanhangers van Trump en Clinton, maar betwijfelt of dit echt een rol heeft gespeeld in de verkiezingsuitslag.

‘Kiezers nemen een besluit op basis van wat zij in hun leven meemaken’, aldus Zuckerberg. ‘Als je gelooft dat mensen op basis van nepberichten hebben gestemd op hem, dan denk ik niet dat je de boodschap van Trump werkelijk begrepen hebt.’

Ook de kritiek dat Facebook zijn lezers nauwelijks met tegengestelde opvattingen confronteert, vond geen genade in de ogen van Zuckerberg. ‘Twintig jaar geleden bestonden alleen een paar grote tv-zenders en kranten. Toen werd het nieuws toch ook gefilterd door die media?’, besloot Zuckerberg.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig