In het West-Vlaamse Ieper is vrijdag de 98ste Wapenstilstand herdacht. Dat gebeurde traditioneel met een plechtige ceremonie onder de Menenpoort. Onder meer voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans, West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé en burgemeester Jan Durnez brachten hulde aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

In de hele Westhoek zijn er tal van herdenkingsplechtigheden maar de grootste vindt traditioneel plaats in Ieper. De dag werd geopend met een plechtigheid op de Franse begraafplaats St.-Charles de Potyze, gevolgd door een eucharistieviering in de Sint-Maartenskathedraal. Van daaruit trok de Poppy Parade naar de Menenpoort.

Voorzitter van de Last Post Association Benoit Mottrie bracht een boodschap van vrede mee en benadrukte het belang van herdenken. 'Er zijn heel wat parallellen te trekken tussen 1914, 1939 en nu. Lessen moeten daar uit getrokken worden.' Daarna volgde de Last Post, gespeeld door de klaroeners van de Last Post Association, en de traditionele kranslegging door de prominenten en de vele buitenlandse ambassadeurs en delegaties.

Ook op de afsluitende academische zitting verwees burgemeester Durnez naar andere conflicten. 'De plaats van conflict is niet langer Ieper, maar Mosoel, Aleppo en Palmyra. Er is nog een gigantische weg af te leggen om van een betere wereld te kunnen spreken. Het is onze plicht de Last Post in stand te houden en 11 november te gedenken.'
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig